"Standard en Genk in Play-off II is onvergeeflijk en onbegrijpelijk"

27 februari 2017
In zijn analyse van speeldag 28 focust Peter Vandenbempt op de strijd om Play-off I. Standard is mathematisch uitgeschakeld en dat heeft het vooral aan zichzelf te danken. "Jankovic kreeg geen stabiliteit en strijdlust in het elftal."

Bij Standard is het een collectief falen

Ik denk dat we dit weekend twee ploegen kwijtgeraakt zijn in de strijd om Play-off IStandard is mathematisch uitgeschakeld en Racing Genk zal wat Houdini-werk nodig hebben om erbij te geraken. Het zijn twee verschillende verhalen, maar voor allebei is Play-off II onvergeeflijk en onbegrijpelijk als je ziet wie wel in Play-off I zal zitten.

 

Bij Standard is het een collectief falen, met een slecht beleid, gebrek aan visie, tweestrijd aan de sportieve top het hele seizoen, een onervaren en emotionele voorzitter, rondcirkelende makelaars, maar ook met falende spelers die na de winterstop ver beneden hun niveau hebben gespeeld.

 

Ze hebben met Aleksandar Jankovic ook een coach die toch gefaald heeft. Dat is de realiteit. 7 op 21 na de winterstop in "money time", dat is niet veel. Hij kreeg geen stabiliteit en strijdlust in het elftal.

Hij praat nu wel over een project op lange termijn dat nog niet af is, maar voor alle duidelijkheid: hij is wel degelijk gehaald in september met de dwingende opdracht om Play-off I te halen.

 

Dat de voorzitter gisteren tijdens de rust in de kleedkamer met de vuist op tafel is komen kloppen, is ook niet bijzonder goed voor een coach. Het is zelfs pijnlijk. Zo wordt Play-off II voor Jankovic heel belangrijk. Ik kan mij voorstellen dat Bruno Venanzi en Olivier Renard hem daarin nog eens grondig zullen evalueren ondanks een contract voor nog twee jaar.

 

Er is ook een keerzijde aan "Mazzu-time"

Bij Charleroi hebben ze het ondertussen over "Mazzu-time". Het was tegen STVV al de achtste keer dat ze de punten pakten in de slotfase. Dat is heel erg straf, net als de prestatie van de coach: Felice Mazzu. Met deze spelersgroep nu al bijna zeker zijn van Play-off I, met veel minder middelen en kwaliteit dan Gent, Genk en Standard, is knap.

 

Er is natuurlijk ook een keerzijde aan. Dat Charleroi "Mazzu-time" nodig heeft tegen STVV, Waasland-Beveren en Westerlo, betekent dat ze niet veel overschot hebben en dat ze straks in Play-off I "Mazzu-time" misschien niet meer gaan halen en misschien heel weinig punten gaan pakken.

 

Dat hebben we toch al een paar keer gezien in het verleden. Ploegen die een heel seizoen moeten wroeten om in de top zes te geraken, die zijn vaker niet meer competitief in Play-off I. Dat was vorig seizoen ook het geval bij Zulte Waregem en KV Oostende.

 

Of dat een goede zaak is voor het niveau van Play-off I, dat is iets anders. Het is de verdienste van Charleroi dat ze erbij zijn. De zogenaamd grotere clubs moeten maar zorgen dat ze beter doen.

 

Felicitaties voor Eupen en Waasland-Beveren

Eupen, Waasland-Beveren STVV verzekerden zich dan weer van het behoud in 1A. Volgens Ivan Leko, de trainer van STVV, hebben de scheidsrechters zijn ploeg zelfs 15 punten afgepakt.

 

Dat lijkt mij nog eens een dringende zaak voor UNIA. Al moet ik wel zeggen dat er veel allochtone spelers zijn bij STVV, dus ik weet niet of dat mag van mevrouw Homans. Ze zouden anders zowaar in de running geweest zijn voor Play-off I.

 

Maar goed, felicitaties voor Eupen en Waasland-Beveren en hun coaches Jordi Condom en Cedomir Janevski, die het prima hebben gedaan. Het zijn ook twee ploegen die vaak goed voetbal hebben gespeeld of dat tenminste hebben geprobeerd. 

De vraag is nu: "Wat nu?" Waasland-Beveren is vijf jaar terug op het hoogste niveau en heeft er vijf slopende seizoenen degradatievoetbal opzitten met elke keer opnieuw een nieuwe lading spelers en bijna altijd een trainerswissel. Dat wordt deze zomer niet anders, denk ik.

 

Het is zoeken en puzzelen met beperkte middelen tot laat in de transferperiode en dan weer rekenen op een plaatsje net boven de afgrond. 

Hetzelfde geldt voor Eupen, Westerlo en Moeskroen. Echt vrolijk word je er niet van, maar oké, bij Waasland-Beveren mogen ze wel genieten. Het zal zaterdag tegen AA Gent in ieder geval een groot feest worden op de Freethiel.