Statisticus Geert Molenberghs: "Jojo-effect in andere landen, wij plukken de vruchten van een stabiel regime"

10 januari 2021
© Nicolas Maeterlinck (Belga)
De relatief goede coronacijfers in België hebben we te danken aan de aanhoudende strikte maatregelen. Dat zei biostatisticus Geert Molenberghs (UHasselt en KULeuven) dit weekend in 'De Ochtend'.

"We plukken de vruchten van een langdurig regime van stabiele maatregelen, en dat toch wel sinds 19 oktober. Op enkele dingen na is er niet zo veel gewijzigd (lees: versoepeld). In andere landen zien we een jojo-effect", legt Geert Molenberghs uit.

Hij wijst onder meer naar Ierland waar de Britse coronavariant hard circuleert. "De variant maakt in Ierland al 25% van het virus uit. De cijfers daar gaan dramatisch de hoogte in."

Molenberghs benadrukt dat ook ons land moet beducht zijn voor de variant. "We moeten ons uiterste best doen als bevolking en als overheid. De bevolking moet de maatregelen goed opvolgen en de overheid moet zoveel mogelijk sequenties (de opeenvolging van genetische "letters" die het virus kenmerken, red.) bepalen bij testen. Dat moet gebeuren bij terugkerende reizigers en bij verdachte uitbraken, dat kan gaan van woonzorgcentra tot scholen."

Beluister het gesprek met Geert Molenberghs in 'De Ochtend':

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'

Lees ook: