Steeds meer eigenaars willen de geschiedenis van hun huis kennen

28 september 2020
©photomix company
Heerlijk, de sleutel krijgen van je nieuwe huis of appartement. Je stapt binnen en ziet sporen van de vorige eigenaar. Achtergebleven streepjes op de muur toen kinderen er fier hun lengte lieten aflijnen. Een donkere plek op de muur waar het liefst gezeten werd. Meestal gaan we er zo snel mogelijk met de borstel over. Om het ons huis te maken. Maar steeds meer mensen gaan op zoek naar de geschiedenis van hun woonst. Dat vertelt Jan D'Hondt, hoofdarchivaris van het Stadsarchief in Brugge.

Jan D’Hondt doet al jaren historisch huizenonderzoek in Brugge met de werkgroep huisgeschiedenis en vriendenkring het ‘Levend Archief’. Het Brugse Stadsarchief bezit een schat aan historische bronnen. In de zogenaamde ‘Registers van de Zestendelen’ werd vanaf 1580 per huis alle informatie opgetekend over de opeenvolgende eigenaars en over de hypotheken die op elk huis rustten.

"Eerst wordt het ‘skelet’ van een huis geconstrueerd"

Aan de kenmerken van het pand kan je het beroep van de eigenaar afleiden. Een atelier wijst op een ambachtsman, een café op een herbergier, magazijnen op een handelaar. Dat skelet wordt dan opgevuld met vlees en bloed. Ze onderzoeken o.a. of de eigenaar zelf in het huis woonde en welke mensen er onder dak zaten.

"Een gedetailleerde beschrijving van de inboedel die eeuwen terug gaat"

De onderzoekers nemen ook “staten van goed’ door. Daarin staat alles beschreven van historische panden en hun eigenaars. Schulden, een inventaris van de inboedel. Die wordt plaats per plaats beschreven, heel gedetailleerd. Tot juwelen die bewoners bezaten toe. Het archief telt ook meer dan tweehonderdduizend procesdossiers waaruit ze burenruzies of familieruzies kunnen afleiden.

Soms doen ze spectaculaire ontdekkingen. Stoten ze op een huis waar een gruwelijke moord werd gepleegd in de 18e eeuw. Of woonde er iemand die als ‘heks’ bestempeld werd en op de brandstapel stierf. Eigenaars vinden ook zelf wel eens verborgen schatten en bieden die soms aan het Stadsarchief aan.

D’Hondt helpt mensen op weg die graag de geschiedenis van hun huis willen ontdekken. De digitale databank is daarbij een handig instrument. Bruggelingen kunnen bijvoorbeeld terecht op www.brugge.be. Maar elke stad heeft een archief waar nieuwsgierige eigenaars kunnen graven in het verleden van hun woning en de vroegere bewoners.

Lees ook: