Steeds meer jongeren gebruiken botox en fillers

1 juli 2020
©Unsplash/Olga Guryanova
Het aantal jongeren onder de 25 dat botox en fillers gebruikt, is de afgelopen tien jaar meer dan verdubbeld. Een zorgwekkende trend, waarvan we de gevolgen nog niet goed kunnen overzien volgens experts.

De cijfers komen van cosmetisch arts en onderzoeker Tom Decates in 'Aperitivo'. “In 2008 was 3.1% van de botox- en fillergebruikers jonger dan 25. In 2017 was dat 8%. Dat is een stijging van 258% in nog geen tien jaar tijd, een verontrustende toename,” aldus Decates.

“Het is nog maar de vraag of je op die leeftijd de consequenties kunt overzien van een cosmetische ingreep. Als je onzeker bent over je lichaam of gezicht verandert dat echt niet als je opeens vollere lippen hebt. Die onzekerheid hoort bij volwassen worden. Dat zit in je hoofd, niet aan de buitenkant. Stop ook met kijken naar al die knappe fitgirls en fitboys op sociale media. Dat is een schijnwerkelijkheid.”

Plastisch chirurg

Voor wie de stap toch wil zetten, heeft Decates nog goede raad. “Ga alleen naar een gecertificeerd cosmetisch arts, dermatoloog of plastisch chirurg. Dan voorkom je complicaties. Er wordt nu nog te vaak geprikt door beunhazen, die weinig verstand hebben van de anatomie van het gezicht met alle rampzalige gevolgen van dien. Tot aan verminkingen toe. Sommige meisjes die ik hier in het ErasmusMC, huilend van spijt op het complicatie spreekuur zie, zien eruit alsof ze tegen een vuist zijn aangelopen. Bont en blauw en een scheef gezicht,”

Decates pleit ervoor om de minimumleeftijd voor cosmetische ingrepen op te trekken van 18 naar 21. 

“Fillers zijn bijna allemaal gemaakt van hyaluronzuur, een stof die vanzelf weer door het lichaam wordt afgebroken. Maar als je heel jong begint en veel fillers, vaak laat inspuiten, weten we niet wat dat op de lange termijn doet’, waarschuwt Decates.

Lees ook

Radio 1 Select