Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

De Ochtend

Steeds meer mensen volledig gevaccineerd en toch meer ziekenhuisopnames, hoe kan dat?

do 12 aug. - 7:47

Op dit moment liggen er bijna 500 covidpatiënten in de Belgische ziekenhuizen, van wie 124 op intensieve zorg. En die aantallen zijn op een week tijd met ruim een derde gestegen. Hoe komt het dat die cijfers weer zo sterk stijgen, terwijl zovele mensen al volledig gevaccineerd zijn? Boudewijn Catry, epidemioloog van gezondheidsinstituut Sciensano, ziet verschillende mogelijke oorzaken.
Verpleger

Eerst even terug naar augustus 2020: vorig jaar, rond deze tijd lagen er zo’n 300 covidpatiënten in de Belgische ziekenhuizen. De eerste piek van de coronacurves lag achter ons.

Nu, een jaar en twee pieken later, stijgen de ziekenhuiscijfers weer sterk: gisteren lagen er in 494 covidpatiënten in het ziekenhuis, van wie 124 op intensieve zorg. Maar, zo zegt epidemioloog Boudewijn Catry in 'De Ochtend', de situatie is nog altijd gunstig.

De succesvolle vaccinatiecampagne in ons land doet duidelijk zijn werk, waardoor het aantal overlijdens laag blijft. En dat is een groot verschil met vorig jaar.

Oorzaken

Maar hoe komt het nu dat de ziekenhuiscijfers op dit moment toch zo sterk stijgen, terwijl bijna 80 procent van de volwassen bevolking gevaccineerd is tegen het coronavirus? Bij Sciensano ziet men verschillende mogelijke oorzaken.

“Eerst en vooral is er in vergelijking met vorig jaar veel minder een staycation-mentaliteit”, stelt Boudewijn Catry vast. Doordat we in deze vakantieperiode veel minder in ons kot blijven en weer op reis trekken - zowel binnen België als naar het buitenland - komen we met meer mensen in contact en vergroot dus het risico op besmettingen. Onze contacten zijn ook vermeerderd door de versoepelingen van de afgelopen maanden.

Ongevaccineerd

Hoewel vele mensen zich de afgelopen maanden al laten prikken hebben, ziet Catry dat er toch nog velen zich niet hebben laten vaccineren, “zeker in sommige regio’s, waaronder Brussel”.

Die mensen lopen nog het risico om zwaar ziek te worden door het coronavirus en na besmetting in het ziekenhuis te belanden. Dat blijkt ook uit de meest recente cijfers: “Minder dan 3 procent van alle gehospitaliseerde mensen is volledig gevaccineerd”, weet Boudewijn Catry. Met andere woorden: bijna alle covidpatiënten die recent in het ziekenhuis belandden, waren (nog) niet volledig ingeënt.

Minder dan 3 procent van alle gehospitaliseerde mensen is volledig gevaccineerd.

Catry merkt ook op dat velen die zich pas recent lieten vaccineren nog niet volledig beschermd zijn. Dat geldt dan vooral voor de jongeren. De onderzoeker denkt dat komende tijd de cijfers verder zullen dalen als ook zij volledig beschermd zijn door de vaccins, al wordt het afwachten wat het begin van het schooljaar zal geven.

Deltavariant

Een bijkomende factor voor de stijgende cijfers is de deltavariant van het coronavirus, die de afgelopen tijd dominant is geworden. Die virusvariant is veel besmettelijker dan de varianten die vorig jaar de ronde deden. Recente informatie wijst erop dat de vaccins de verspreiding ook niet goed tegenhouden.

“Maar gelukkig is er nog altijd een heel goede bescherming tegen het aantal overlijdens en ernstige ziekte”, stelt Boudewijn Catry gerust. “We zien dat de mensen die opgenomen worden in het ziekenhuis niet zo snel doorverwezen worden naar intensieve zorgen.”

Ouderen

Terwijl er enerzijds nog relatief veel ongevaccineerde twintigers en dertigers worden opgenomen in het ziekenhuis, blijkt dat hoogbejaarden die wél al lang gevaccineerd zijn toch niet goed beschermd zijn tegen het coronavirus. Dat bleek de afgelopen weken nog in een woonzorgcentrum in Zaventem. Daar waren in twee weken tijd zeven bewoners overleden na een virusuitbraak.

Boudewijn Catry waarschuwt dat er nog uitbraken in woonzorgcentra zullen volgen, omdat ouderen op heel hoge leeftijd - ondanks vaccinatie - geen antistoffen meer aanmaken. Dat is iets wat we tot op een zeker niveau zullen moeten aanvaarden, besluit de epidemioloog.

Beluister het gesprek met Boudewijn Catry in 'De Ochtend' via Radio 1 Select. 

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet