Steeds meer onvruchtbaarheid door het gebruik van anabolica

30 mei 2019
Mannen met grote spieren hebben vaak kleine ballen. Of toch: de mannen die hun spieren niet op natuurlijke wijze kweken, maar hulp krijgen van anabole steroïden in al hun vormen. Androloog Herman Tournaye ziet steeds meer koppels met vruchtbaarheidsproblemen veroorzaakt door het gebruik van anabolica.

Dokter Herman Tournaye is androloog aan de VUB. Hij helpt mannen met vruchtbaarheidsproblemen. Vaker en vaker krijgt hij gespierde mannen met vruchtbaarheidsproblemen over de vloer.

De grote boosdoener is het gebruik van anabole steroïden. Prestatieverhogende middelen met hormonen die hetzelfde effect hebben als de mannenpil. “Bij de meeste mannen zal dat leiden tot zware vruchtbaarheidsstoornissen waarbij je bijna geen zaadcellen hebt”, aldus Tournaye.

En dat zou de man zelf moeten merken. Zaadballen groeien wanneer een kind in de pubertijd gaat. “Wanneer je als volwassen man anabole steroïden of testosteronpreparaten gebruikt, dan gaat de productie van je zaadballen stilvallen en gaat je zaadbal terug krimpen”, gaat hij verder. De hersenen denken dat de testosteronproductie in overdrive gaat, en leggen de zaadproductie stil.

Er is ook goed nieuws, want het effect is omkeerbaar. Wie stopt met de anabolica zal na een paar maanden de zaadproductie zien terugkeren.

Beluister het volledige gesprek:

Lees ook: