Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

Nieuwe Feiten

Waarom steeds meer senioren scheiden

di 6 mrt. - 0:31

Uit elkaar gaan na een huwelijk van veertig jaar: het komt meer en meer voor. Ze noemen het “de grijze scheiding”.
"Als je 50 bent, kan je je de vraag stellen of je zo nog 30 jaar wil aanmodderen" zegt Eric De Corte op Radio 1

In 2016 liepen in ons land 505 huwelijken op de klippen waarvan de partners allebei 65-plussers waren. Echtscheidingsconsulent Eric De Corte ziet dat ook in zijn praktijk. “De meeste scheidingen zien we tussen de 35 en de 50 jaar” zegt hij in Nieuwe Feiten. “Maar er is wel een toename te merken bij de 50-plussers.”

Maar hoe kun je na een heel leven samen tot het besluit komen dat je toch niet bij elkaar past? “Er zijn koppels die de echtscheiding uitstellen totdat de kinderen de deur uit zijn” zegt De Corte. “Soms bijten mensen ook zolang op hun tanden omdat ze het heel moeilijk vinden om de knoop door te hakken.”

Aanmodderen

Waarom het nu meer voorkomt dan vroeger is aan verschillende factoren te wijten. “Ik denk dat de zelfstandigheid en de onafhankelijkheid van de vrouwen, die niet meer de moeder aan de haard zijn, een rol speelt” zegt hij.  Maar er is natuurlijk ook het feit dat we steeds ouder worden:

Een man wordt gemiddeld 79,5 jaar en een vrouw 82. Als je 50 bent, kan je je de vraag stellen of je zo nog 30 jaar wil aanmodderen.

Het meest voorkomende probleem bij oudere koppels is “het gebrek aan communicatie” en “moeilijk met elkaar kunnen praten”. Maar ook “de kinderen” of “geld” kunnen een spanningsveld creëren. Terwijl de ene wil sparen, geeft de andere het geld liever uit. Ook andere denkpatronen over seks(ualiteit) mogen niet onderschat worden. Verschillende wensen en verwachtingen kunnen voor wrevel zorgen, denk bijvoorbeeld aan de seksfrequentie.

Territoriumdrift en patatten

Eens mensen thuis zijn na hun pensioen of wanneer ze lang thuis zijn na een ziekte, ontstaat er vaak ook een soort van territoriumdrift.  Elke partner moet dan opnieuw zijn grenzen afbakenen, letterlijk en figuurlijk.  “Mannen vinden dan plots dat ze het deksel van de pot moeten opheffen, om te kijken of de patatten al wel opstaan. Ze komen binnen in het terrein van moeder de vrouw, en veel vrouwen ervaren dat als een inmenging.” Natuurlijk is dat geen grond voor een scheiding, maar het zijn wel bepaalde elementen die mee de grote emmer vullen, en die een onderliggend conflict kunnen blootleggen.

Lees ook:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet