Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

ontbreekwoordenboek

De Wereld Vandaag

Steeds minder Franstalige leerlingen studeren Nederlands: "Ze vinden het een lelijke taal"

di 12 jun. - 9:46

Slechts 1 op de 3 leerlingen in Franstalig België studeert Nederlands in de eerste 2 jaar van het secundair onderwijs. Acht jaar geleden was dat nog 1 op de 2. "Het Nederlands is niet aantrekkelijk in Franstalig België", zegt onderzoeker Laurence Mettewie. Christophe Deborsu pleit voor een verplichting van het Nederlands.
Christophe Deborsu vindt de staat van het Nederlands in Franstalig België een schande.

Minder dan een week nadat uit onderzoek van de KULeuven is gebleken dat meer dan de helft van de Vlaamse leerlingen in het 6e leerjaar de eindtermen voor Frans lezen niet haalt, blijkt dat het aan de andere kant van de taalgrens pijlsnel achteruitgaat met de kennis van het Nederlands. In 2010 koos de helft van de leerlingen in de eerste 2 jaar van het secundair onderwijs voor het Nederlands als tweede taal, vandaag is dat nog 35 procent.

"Uit ons onderzoek blijkt dat het Nederlands niet aantrekkelijk is in Franstalig België", zegt Laurence Mettewie in 'De Wereld Vandaag'. Zij is verbonden aan de universiteit van Namen en onderzoekt de kennis van het Nederlands in Wallonië.

"Dat is niet nieuw, dat is al 20 jaar zo. Leerlingen in Franstalig België blijven Nederlands een lelijke taal vinden. Ze weten dat het een nuttige taal is en dat ze die in hun carrière nodig zullen hebben, maar de manier waarop ze de taal percipiëren blijft hun keuze bepalen."

Kwaliteitsvol contact

Mettewie ziet 1 lichtpuntje. "We merken dat leerlingen in Franstalig België die een kwaliteitsvol contact hebben met Nederlandstalige leerlingen in Vlaanderen het Nederlands makkelijker én aantrekkelijker vinden. Ze zien ook minder conflicten tussen Franstaligen en Nederlandstaligen. De oplossing ligt dus voor een deel in intensiever en kwaliteitsvol contact tussen jongeren uit de beide taalgroepen."

In tegenstelling tot Frans in Vlaanderen, is Nederlands in Franstalig België niet verplicht. Volgens Mettewie zou dat weinig zoden aan de dijk zetten. "Het zal niet slagen door het op te leggen. We moeten het leuker en interessanter maken. In mijn eigen colleges probeer ik te tonen dat de Nederlandstalige gemeenschap in ons land veel te bieden heeft. Via tv-programma's, films, muziek en literatuur breng ik mijn studenten met het Nederlands in contact."

"Schande"

"Ik vind het een schande", zegt journalist Christophe Deborsu op zijn beurt over de staat van het Nederlands in Franstalig België. Hij vroeg de cijfers waarover het gaat op en trekt vandaag in Het Belang van Limburg aan de alarmbel.

"Ik voel me beschaamd. Ik ben wél een voorstander van een verplichting van het Nederlands in Franstalig België, maar ik vrees dat het te laat is. Een schooldirecteur zei me onlangs dat dit een revolutie onder de leerlingen zou ontketenen. Ze leren liever Engels en vergeten blijkbaar dat Nederlands de eerste taal van België is."

Deborsu meent dat de taalgrens steeds meer een echte grens wordt. "Ook het aantal huwelijken tussen de 2 gemeenschappen daalt. In 1970 was 2 procent van de huwelijken nog gemengd, vandaag is dat 0,5 procent. Ik pleit voor een "Blind getrouwd" met kandidaten uit de beide landsgedeelten en ook uit Duitstalig België."

Ik heb voxpops gedaan en die geven telkens hetzelfde resultaat: Franstalige leerlingen vinden Nederlands een lelijke taal, barbaars zelfs. Ze hebben nog nooit een lied van Raymond van het Groenewoud of van Koen Wauters gehoord. Ik vind dat verwerpelijk, ik ben geschokt als ik dat hoor.

N-VA

"Het probleem is ook politiek met een separatistische partij als de N-VA. Alle respect voor de N-VA die een democratische partij is, maar voor de opmars van de N-VA in 2010 koos nog de helft van de leerlingen in Franstalig België voor het Frans, nu is dat een derde."

"Veel mensen denken dat het om zeep is en dat België binnenkort verdwijnt. Waarom zouden ze de andere taal dan nog leren? Voor de N-VA is het een self fulfilling prophecy want ze kan aantonen dat de interesse voor het Nederlands in Franstalig België daalt."

Beluister de interviews met Laurence Mettewie en Christophe Deborsu:

Bron: vrtnws.be en 'De Wereld Vandaag'

Lees ook:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet