"Steek geen energie in dingen die je niet meer kan veranderen"

10 februari 2016
Voormalig scheidsrechter Frank De Bleeckere weet wat stress is. Iedereen heeft immers wel een mening over de prestatie van 'de man in het zwart'. In Zuid-Afrika leerde hij tot rust komen. Dankzij de poetsvrouw!

Scheidsrechter moet je niet worden voor de rust. De media analyseren je, de hele wereld ziet je live op televisie en iedereen heeft wel een idee over je prestaties. Maar voormalig scheidsrechter Frank De Bleeckere kan er wel mee om.

WK Zuid-Afrika

In De Bende van Annemie blikte Frank terug op het Wereldkampioenschap Voetbal in Zuid-Afrika in 2010. Hij was fier dat hij geselecteerd was, en dat hij er collega's kon ontmoeten, maar toch kwam er ook veel stress bij kijken.

Hij bereidde zich op een speciale manier voor op wedstrijden om niet te veel stress te hebben. "Ik keek nooit naar andere wedstrijden, wel naar films. Wat anderen deden was niet belangrijk."

 

Ochtendhumeur

Frank heeft last van een ochtendhumeur. En de poetsvrouw die hem om 8u kwam wekken met de woorden "Goodmorning Mister Frank, it's a beautiful day, the sun is shining" werkte in eerste instantie danig op zijn zenuwen.

Na een aantal dagen sloeg dat om. Dankzij die poetsvrouw dus die hem (onbewust) deze levenswijsheid meegaf:

Steek geen energie in dingen die je niet meer kan veranderen.

De poetsvrouw had dus een positief effect op Frank zijn ochtendhumeur. Bovendien kon hij de resterende weken van het WK véél relaxter beleven.

Eens hij terug in België was, kon hij die relaxte levensstijl niet vasthouden. "Je neemt dat een paar dagen mee en vervolgens ga je terug naar de cultuur van functioneren, en stress om het goed te doen."

In Zuid-Afrika voelde Frank uiteraard ook stress om te presteren, maar dankzij het Afrikaanse levensritme werd die stress toch draaglijker. 

 

Herbeluister hieronder het volledige gesprek met Frank De Bleeckere in De Bende van Annemie:

Foto © VRT

Radio 1 Select