Stef Bos: "Ik was verbannen uit Zuid-Afrika"

2 februari 2016
Stef Bos is getrouwd met de Zuid-Afrikaanse Varenka Paschke. Hij reist dus regelmatig naar dat land. Tot hij op een bepaald moment één jaar verbannen wordt. En als 'undesirable', 'ongewild' wordt bestempeld.

Stef Bos reist regelmatig naar Zuid-Afrika. Op een bepaald moment was zijn tijdelijke verblijfsvergunning vervallen. De officiële instanties zeiden hem naar Brussel te reizen om daar zijn administratie in orde te brengen. Maar in de luchthaven besloot de douanier het anders aan te pakken.

"We manage this country"

"Misschien stond mijn gezicht hem niet aan, dat kan ik me wel voorstellen. Maar die douanier wou me verbannen." De Zuid-Afrikaanse douanier verklaarde Stef 'undesirable', en verbande hem voor één jaar uit Zuid-Afrika. "Dat is een enorme toestand geworden. Mijn vrouw werd zot. Opeens zei die man "we manage this country, not you". Toen werd het me duidelijk. Het ging over kleur."

 

De douanier wou me verbannen. Toen werd het me duidelijk, het ging over kleur.

 

Uiteindelijk sleepte de situatie vijf maanden aan. "Maar omdat ze in Zuid-Afrika grote fouten hadden gemaakt kon het goed komen." Toch heeft de aanvaring een grote indruk nagelaten op Stef Bos. "Ik voelde me vuil, vies, omdat ik verbannen was. Maar ik had een plek om naartoe te gaan. Veel mensen over heel de wereld hebben dat niet."

 

Herbeluister hieronder het volledige gesprek met Stef Bos in De Bende van Annemie:

Foto © VRT