Stefaan Degand en Janne Desmet lezen voor!

2 juli 2021
België-Italië vanavond op het EK Voetbal! En ook België-Italië in onze dagelijkse podcasttips, meer bepaald Belgische en Italiaanse literatuur. Wie mag jou voorlezen? Stefaan Degand, die voor 'Mieke Maaike's obscene jeugd' koos? Of Janne Desmet die helemaal weg is van 'Kalme Chaos' van Sandro Veronesi? Beide opties zijn ook mogelijk natuurlijk. Want dankzij ons rijke podcastaanbod hoef je bij Radio 1 helemaal niets te missen.

Stefaan Degand leest voor uit 'Mieke Maaike's obscene jeugd'

Omdat er niets fijner is dan de dag toe te dekken met een mooi verhaal, vroeg 'Zandman' aan topactrices en topacteurs om hun favoriete kortverhaal te kiezen en het aan ons voor te lezen.

Stefaan Degand koos voor een pornografische novelle geschreven door Louis Paul Boon. Het boek gaat, zoals de titel zegt, over de jeugd en de seksuele ervaringen van Mieke Maaike.

Ze wordt geïnterviewd door een student met de naam Stijvekleut en daarmee is de toon gezet. Het boek zit vol satire, humor en vooral geen schroom of schaamte. Het meesterschap van de "viezentist' Louis Paul Boon wordt nadrukkelijk geëtaleerd.

Beluister de podcast van 'Zandman' hieronder (of luister via je favoriete podcast-app)

Janne Desmet leest voor uit 'Kalme Chaos'

Soms is het mooiste kortverhaal een onderdeel van een groter werk. Een hoofdstuk dat als een universum op zichzelf staat. En voor de immer speelse en poëtische Janne Desmet is dat het eerste hoofdstuk uit het boek 'Kalme Chaos', van de poëtische grootmeester, Sandro Veronesi.

Een verhaal over een man die een vrouw probeert te redden van de verdrinkingsdood. 

Subtiel en organisch.

Beluister de podcast van 'Zandman' hieronder (of luister via je favoriete podcast-app)

Ontdek al de podcasts van Radio 1:

Lijst van artikels