“Mijn overleden vrouw zou applaudisseren. Dat weet ik zeker”

2 september 2018
De passage van acteur Stefaan Degand in ‘Touché’ blijft kleven. Hij vertelde aan Friedl’ Lesage hoe hij vorige zomer totaal onverwachts zijn vrouw Julie en ongeboren dochtertje verloor. En wat er daarna kwam.

Stefaan Degand was vorig jaar met zijn zwangere vrouw op weekend toen ze plots migraine kreeg. Dachten ze. Maar het bleek om een acute hersenvliesontsteking te gaan. Op twee uur tijd was hij zijn vrouw en ongeboren kind kwijt. “In het ziekenhuis heb ik de lift kapot geslagen, alle knoppen eruit. Welkom in de horror. Het feit dat er geen afscheid was, maakte het nog extra lastig.”

Maar Degand pikte de draad van het leven opnieuw op. Voorzichtig. "Ik probeer iedere dag opnieuw te kiezen voor het leven, ik probeer het positieve te zien in álles. Soms is dat gespeeld, maar dat is niet erg. Ik leef ontzettend graag. Ik sta elke dag op en denk: ‘vandaag moet er iets leuks gebeuren’.”

Ik laat me vooral omringen door vrolijke mensen. Dat werkt.

Intussen is hij als alleenstaande vader (hij heeft nog een jonge dochter) opnieuw gelukkig met een nieuwe vriendin. “We zijn op vakantie geweest naar Lissabon, fantastische stad. Ik heb besloten om gewoon voort te doen, ook in de liefde. Wat andere mensen daarover denken, zal mij eerlijk gezegd worst wezen. Ik weet trouwens honderd procent zeker dat mijn overleden vrouw voluit zou applaudisseren.”

Boemerang van liefde

Het voorbije jaar leerde Degand ook de waarde van vriendschap kennen. "Ongelofelijk, ik ben zo gesteund. Julie was zo ontzettend lief, empatisch en warm voor zoveel mensen. Je merkt dat dat toch terugkomt, als een boemerang van liefde in mijn gezicht en dat van mijn dochter. Voor mij voelde dat pijnlijk aan, omdat ik graag geef in het leven. Op dat moment kon ik alleen maar krijgen. Het was tegennatuurlijk. Toen ging het niet anders. Dat was lastig."

“Boeken over rouw of zo, ben ik wel niet gaan lezen. Ook de verhalen van lotgenoten zeggen me niets. Ik laat me vooral omringen door vrolijke mensen. Dat werkt. En het is toch gebleken dat ik sterker ben dan ik zelf ooit had gedacht. En dat is een fantastisch gevoel.”

Degand is trouwens niet de enige Degand die een nieuw lief heeft. “Mijn vader was weduwnaar, maar heeft ondertussen ook een vriendin. Ongelooflijk op die leeftijd: hij is zó verliefd!”

Mijn dochter hield er geen trauma aan over

Moederdag

Degand vertelde ook openhartig over hoe zijn dochter omgaat met de dood van haar moeder. "Ze heeft geen trauma overgehouden aan de dood van haar mama. Ze was te jong, ze was 2 jaar en 8 maanden." Heeft ze nog herinneringen? ‘Ja, dat zit hem in kleine dingen, zoals "Papa kan geen autorijden, maar mama wel hé.’"

Met moederdag zat haar juf gewrongen met de kwestie, maar zijn dochter pakte het zelf aan. "Dan maak ik een tekening voor papa, oma en opa, Ferre, enz.", reageerde ze. "Het lost zichzelf op. Altijd. Ze gaat er open en heel eerlijk mee om. En daardoor… leert zij míj hoe ik met mijn vrouws dood moet omgaan, in plaats van omgekeerd.”

(Bron: vrtnws.be en Touché)

Lees ook: