Stefan Hertmans wordt 70: “In je hoofd, je hart en je emoties blijf je dertig, maar je lijf begint tegen te pruttelen”

31 maart 2021
© Radio 1
Stefan Hertmans, onder andere bekend als auteur van het boek ‘Oorlog en terpentijn’, wordt vandaag zeventig jaar oud. In de volgende aflevering van de podcast ‘Hoe maakt u het’, wordt de ziel en het hart van de maker/kunstenaar blootgelegd aan de hand van steeds terugkerende, schijnbaar eenvoudige vragen.

Stefan Hertmans is schrijver, dichter, essayist én mag vandaag 70 kaarsjes uitblazen. “In je hoofd, je hart en je emoties blijf je dertig, maar je lijf begint een beetje tegen te pruttelen”, vertelt Hertmans. “Je moet op je conditie letten, niet meer een glaasje te veel, op je voeding letten en rusten. Ik heb meer rust nodig, ik voel dat ik sneller vermoeid ben. Maar anderzijds leef ik daar ook heel bewust door. Alles wat van werkelijke waarde is in mijn leven drijft veel meer boven en wordt veel helderder. Dus dat is wel een heel erg mooi gevoel.”

Hertmans schreef al een indrukwekkend oeuvre bijeen: romans, verhalen, essays, dichtbundels. Hij ontving al tal van prijzen en nominaties, doceerde aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten, gaf lezingen aan de Sorbonne en in Wenen, Berlijn en Londen. “Ik heb het gevoel dat heel wat mediakanalen voor mijn verjaardag een overzicht zullen maken van wat ik gedaan heb, iets wat ik zelf nooit zou doen. Ik maak geen overzicht, ik kijk altijd vooruit. Maar wanneer ik dat overzicht zie en zie hoeveel mensen daar energie in stoppen en dat met zoveel toewijding doen, dan geeft dat ook wel een gevoel van vervulling”, vertelt Hertmans.

Hoe beleeft Hertmans deze bijzondere tijden? “Het is enerzijds voor een schrijver frustrerend, want ik heb al een tijd lang niemand van mijn lezers gezien. Ik heb wel wat Zoom-lezingen gehad, maar dat is toch niet hetzelfde. Ik begin ook mijn vrienden steeds meer te missen. De eerste lockdown vond ik fantastisch. De tweede lockdown vond ik al minder fijn, mijn energie begon wat te verminderen, en nu in deze tweede lente denk ik dat het voor iedereen, vooral mensen uit de kunstsector, heel somber aan het worden is. En ik voel dat ik mentaal toch een stukje minder vrolijk ben dan ik gewoonlijk ben”, aldus Hertmans.

Hertmans publiceerde zijn eerste boek in 1981, het jaar dat zijn grootvader stierf. Die grootvader had Hertmans twee volgeschreven schriftjes gegeven, waarin hij zijn eigen levensverhaal had opgetekend. De schriftjes bleven jaren in een lade liggen, tot uiteindelijk het boek 'Oorlog en terpentijn' in 2013 verscheen. Het verhaal van zijn grootvader die als frontsoldaat in WOI vocht.

Meer weten? Beluister de nieuwe aflevering van de podcast 'Hoe maakt u het'? hier: 

Lijst van artikels

Lees ook: 

Lijst van artikels