“Stel dat ik die mail gestuurd had”

13 september 2016
Herman Verbruggen vond zijn jeugdvriend terug op Google. Hij zou een mail sturen om met hem af te spreken, maar stelde dat enkele dagen uit. Net in die korte tijd verongelukte Jean-Louis in een bootongeluk. Zou het anders geweest als ik onmiddellijk mijn mail verstuurd had, vraagt Verbruggen zich af?

Een rebel van rijke komaf

Herman Verbruggen, alias Markske van de Kampioenen, zat op internaat in Aarschot. Hij had daar een boezemvriend: Jean-Louis, een rebel van rijke komaf. Jean-Louis vloog al snel van school. Verbruggen hoorde nadien dat hij zich zou hebben doodgereden net na het behalen van zijn rijbewijs.

Berggids op La Palma

Een hele tijd later tikte Verbruggen nog eens de naam van zijn vriend in op Google. Wat bleek? Hij leefde nog en werkte als berggids op La Palma! Verbruggen zocht onmiddellijk zijn contactgegevens op en schreef een mail. Die raakte door een urgentie niet verstuurd. Toen Verbruggen dat enkele dagen later wel wilde doen, zag hij een overlijdensbericht: Jean-Louis stierf door een bootongeluk… Wat als hij zijn mail toch verstuurd had?

Toeval bestaat niet...

Toeval of lot? Verbruggen gelooft toch eerder in het tweede. Nu zorgt de angst voor aanslagen ervoor dat mensen plaatsen vermijden en minder op reis gaan. Dat terwijl de kans net klein is dat daar iets gebeurt. Als het moet gebeuren, gebeurt het toch. Misschien moeten we ons allen daar wat meer op instellen.