"Stel je voor dat ze dat in de luchtvaart of het spoor eens zouden zeggen?"

26 februari 2018
foto © Jimmy Kets
"Veiligheid altijd en overal prioriteit geven is geen goed idee" zei de topman van Wegen en Verkeer na de dood van de 16-jarige Nikita Everaert. Stijn Devillé, zelf vader van een dochter van 16 jaar, heeft het erg moeilijk met die woorden.

"Dit ben ik met mijn dochter Emma. Ze is intussen 16 jaar en fietst elke dag een gevaarlijke tocht naar school" met die woorden begon Stijn Devillé zijn tekst op Facebook. Die tekst werd ondertussen al meer dan 400 keer gedeeld.

In 'Hautekiet' vatte hij zijn tekst samen in één minuut:

'Veiligheid overal voorrang geven is geen goed idee' zegt de topman van Wegen & Verkeer na de dood van Nikita Everaert, die werd overreden op een kruispunt dat al sinds haar geboorte op een zwarte lijst staat. 'Maar we maken altijd een kosten-baten analyse.' zegt hij. Benieuwd of hij ook een dochter van 16 heeft.

Nu kan een ongeval kan altijd gebeuren. Maar zijn discours zegt veel. Dat doorstroming belangrijk is omdat we anders teveel in de file staan, dat hij dan teveel mails krijgt van boze automobilisten die te lang voor het rood staan.

Een visie over waar het met ons verkeer naartoe moet, hoe onze mobiliteit radicaal anders moet, hoe hij de wegeninfrastructuur en ons gebruik ervan ziet evolueren de komende jaren, daarvan geen spoor.

Er vallen elk jaar zowat 700 slachtoffers in ons land. Maar veiligheid voorrang geven is geen goed idee. Stel je voor dat ze dat in de luchtvaart of het spoor eens zouden zeggen. Of in de petrochemie. Of de bouw. Maar ja, daar vallen dan ook geen 700 doden per jaar. Het is wat je kosten en baten noemt.

De integrale Facebookpost lees je hier:

Lees ook:

Radio 1 Select