Stel je vragen over het vaccin tegen het coronavirus

1 december 2020
© Belga
Deze week zou er meer duidelijkheid komen over de vaccinaties tegen corona in ons land. Want de ene na de andere firma meldt dat ze er bijna klaar voor zijn, voor het leveren van vaccins. De verschillende overheden bestellen ze al. Maar toch zijn er nog veel vragen. 'De Wereld Vandaag' gaat er dieper op in met wetenschapper Pierre Van Damme, Margot Cloet (Zorgnet-Icuro) en medisch filosoof Ignaas Devisch. Ook jouw mening, jouw vragen, jouw opmerkingen zijn welkom!

In andere landen is er wel al duidelijkheid: Nederland kiest ervoor om eerst het oudere en meest kwetsbare deel van de bevolking in te enten. Eerst bewoners van verpleeghuizen en instellingen. Daarna volgen 60-plussers met een medische reden, de oudsten eerst. 

Ook Duitsland is volop met de voorbereidingen bezig, vaccinatiecentra worden klaargemaakt. In Groot-Brittannië worden mogelijk maandag al zorgmedewerkers gevaccineerd. Frankrijk heeft ook al een plan klaar.

Bij ons kondigde de overheid twee weken geleden aan dat het vaccin gratis zal zijn. Van een verplichting is geen sprake. Maar wie komt bij ons het eerst aan de beurt en hoe beslissen we dat? Daarover buigt een taskforce zich nog.

In 'De Wereld Vandaag' gaat Ruth Roets er dieper op in met wetenschapper professor Pierre Van Damme, Margot Cloet van Zorgnet-Icuro, de kopel van heel wat woonzorgcentra en ziekenhuizen, en medisch filosoof Ignaas Devisch. Ook jouw mening of vraag of opmerking is welkom, via de vernieuwde app, of als je liever mailt, via dewereldvandaag@radio1.be.

De antwoorden hoorde je op dinsdag 1 december tussen 18 en 19 uur, in 'De Wereld Vandaag'. Herbeluister de uitzending: