Gorillaz - Song Machine, Season One: Strange Timez

30 november 2020
We kregen in 2020 wel elke maand een ander liedje te horen. Dan hebben we het niet over de coronamaatregelen, maar over het Song Machine-project van Gorillaz. Zeventien tracks lieten de cartoonfiguurtjes op ons los en daarvoor kregen ze de hulp van een elitebataljon aan muzikanten.

Wanneer je alle gastartiesten op Song Machine van Gorillaz op een rij zet, krijg je een festivalaffiche zoals we die in 2021 willen zien. Headliners zijn dan Robert Smith (the Cure), Elton John en Beck en in iets kleinere lettertjes zien we St. Vincent, Skepta, de pas overleden Tony Allen (Fela Kuti), Peter Hook (New Order, Joy Division), Joan as Police Woman, Slaves, Fatoumata Diawara, Moonchild Sanelly, en rappers Slowthai, Goldlink en JPEGMAFIA. En dan hebben we nog een handvol artiesten over voor de afterparty.

Ondanks de zeer herkenbare Gorillaz-stijl en de onvermijdelijke inbreng van de gastartiesten, wordt op deze plaat volop met geluid geëxperimenteerd. Damon Albarn (het muzikale brein) kon Elton John overtuigen om op te draven in een autotune-overgoten ballad. In Momentary bliss (met Slowthai en Slaves) brachten Gorillaz de hele Britse muziekgeschiedenis samen in een lied over de vieze kantjes van de muziekindustrie: het lied refereert aan punk, ska, grime en slackergitaarrock.

Hoe gek het ook mag klinken, ons Album van de week is geen album. Het is een serie, een reeks, zoals op televisie, waar je dit jaar om de zo veel tijd een nieuwe aflevering van kreeg. En dat is origineel in een tijd waarin bingen de norm is geworden. Net zoals bij de serie Lost zouden Damon Albarn en drummer Remi Kabaka jr. doorgaan tot de ideetjes op waren. Maar aan het einde van het jaar muteerde 'Season one' toch tot een CD en vinyl deluxebox, nog net op tijd voor Kerstmis.

Deze vrijdag hoor je bij Ayco een exclusief gesprek met Damon Albarn. Daarin laat ze ook ruimte voor jouw vragen. De vijf beste vragen worden gesteld en de winnaars krijgen de CD en een ticket voor de livestream van hun wereldwijde concert.