Stella, Ster van de Zee

11 september 2016
Illustratrice Gerda Dendooven heeft een prachtig nieuw kinderboek uit. 'Stella. Ster van de Zee.' Ze vertelt er (bijna) alles over in Bar du matin.

Een visser en zijn vrouw vinden een klein meisje in hun netten. Niemand weet wie ze is of waar ze vandaan komt. Ze beslissen om het kind te houden en noemen haar Stella, Ster van de Zee. Stella is anders dan andere kinderen. Stella groeit en groeit en groeit en groeit! Tot ze nergens meer in past. Niet in de klas op school. Niet in het huis van haar pleegouders. Hoe dat afloopt, vertelt Gerda Dendooven NIET in onze bar. Verder staat ze garant voor een boeiend gesprek.

 

Vertrekpunt was een foto van een dood meisje dat in zee dreef. Het schrille contrast tussen de blauwe zee en dat dode poppetje, daar moest ik iets mee doen.
Gerda Dendooven

De vluchtelingencrisis kon Gerda Dendooven niet uit de weg gaan. Iedereen verdient zijn eigen plek. Waar dat ook is. Daar gaat Stella over. En over hoe je je kinderen leert omgaan met met mensen die er anders uitzien en andere gebruiken hebben.

Stella gaat ook over ouders die een kind krijgen of adopteren dat niet aan hun verwachtingen voldoet. Dan citeer ik altijd mijn grote idool Astrid Lindgren die zei dat je kinderen vrij moet laten. Zelf ben ik een einzelgänger. Ik ga mijn eigen weg. Als ik echt in de diepte van een boek of tekst moet kruipen, verdraag ik niemand om me heen.
Gerda Dendooven

In Duitsland is Gerda Dendooven ook al lang geen onbekende meer. Op de Buchmesse in Frankfurt brengt ze volgende week een tekst van haar andere grote idool A.M.G. Schmidt. En zal ze voor het eerst Takkenkind, dat andere mooie boek, in het Duits aanschouwen.

Stella. Ster van de Zee, Gerda Dendooven, Em. Querido's Kinderboek Uitgeverij, 2016