"Stem meer vrouwen in de Culture Club Canon"

22 november 2017
Culture Club gaat op zoek naar kunstwerken die iedereen minstens een keer moet zien. Iedereen mag zijn favoriete kunstwerken nomineren, maar alleen kunstwerken die gemaakt én te zien zijn in eigen land komen in aanmerking. Op de shortlist staat op dit moment heel weinig kunstwerken van vrouwelijke kunstenaars, en dat wil Sofie Lemaire graag anders zien. Ze krijgt één minuut zendtijd van Hautekiet.

Deze week kan u stemmen op de Culture Club Canon, op vijf kunstwerken gemaakt in eigen land én te zien in eigen land, waarvan u vindt dat iedereen ze eens in ’t echt moet gezien hebben.

We hebben een shortlist samengesteld uit tips van museumdirecteurs, kenners, kunstenaars en luisteraars. Daarin 30 razend interessante werken. Maar één droeve constatatie: van de 30 zijn er amper 6 door vrouwen gemaakt. Dat is te weinig.

Pas op: dat is uw schuld niet. Het is de schuld van de tijden van weleer, waarin vrouwen de kans niet kregen kunstenaar te worden. En van geschiedschrijvers, die de kunstenaressen die er wel waren, deskundig wisten te vergeten in hun boeken.

Maar u kan het wel rechtzetten, door bij het stemmen minstens één van uw vijf stemmen aan een vrouw te geven.

Twee suggesties, voor wie niet goed kan kiezen. Clara Peeters, 17e eeuw, Antwerpen, maakte de meest fantastische stillevens. Het fameuze Prado wijdde haar allereerste solotentoonstelling van een vrouw ooit aan haar.

Of stem Michaelina Woutiers, 17e eeuw, Luik, prachtige bijbeltaferelen.

Da’s het toffe aan geschiedenis, we kunnen het zelf schrijven.

Stemmen doe je hier:

Radio 1 Select