Stem op de 'Boom van het Jaar'

12 september 2018
© Pixabay
Niet iedereen houdt van bomen. Ze kunnen in de weg staan. Ze pakken ons licht af. Ze beschadigen ons asfalt. Maar voor wie wél van bomen houdt is er de verkiezing ‘Boom van het Jaar’.

Vorig jaar was Le Tilleul du Vî Pays in Bioul (in de provincie Namen) de mooiste boom. Dit jaar gaat men op zoek naar een boom in Vlaanderen, zegt coördinator Robbert De Graaf in ‘Nieuwe Feiten’.

Migratieachtergrond

Waar moet zo’n boom aan voldoen om verkozen te kunnen worden? “We zijn op zoek naar een boom met een mooie geschiedenis. En natuurlijk kijken we ook gewoon of de boom mooi is” zegt De Graaf. “De boom moet geen authentieke streekboom zijn: een migratieachtergrond mag ook. Zolang de boom maar een mooi verhaal heeft, en er mooi bijstaat.”

Er zijn zes genomineerden, eentje per provincie (Brussel wordt ook meegeteld als provincie, nvdr): de Rode Beuk van Beerse, de Joséphine Eik, de Onze Lieve Vrouweboom, de Plataan van Wippelgem, de Plataan van Kwabeek en de Caesarsboom van Lo-Reninge.

Een beurt voor de boom

En wat verdient de winnaar? “Die krijgt een groot feest” zegt De Graaf. “Verder zijn we nog in onderhandeling met een aantal boomverzorgers, om de boom ook een beurt te geven waar ie behoefte aan heeft."

Stemmen doe je op www.boomvanhetjaar.be

Beluister het integrale gesprek:

Lees ook:

Lijst van artikels

Radio 1 Select