"Stem van geadopteerden wordt in heel het debat zelden gehoord"

9 januari 2017
Anouk Torbeyns, vrijwilliger bij jongerenpersagentschap StampMedia en geadopteerd, merkt in de media weinig aandacht voor hoe geadopteerde jongeren zich vandaag voelen. Meestal gaat het over adoptieprocedures, beleid, fraude of het adoptierecht bij holebi's maar de jongeren zelf worden minder gehoord. In de minuut van Hautekiet legt ze uit waarom dat net wel belangrijk is.

Het overkomt me dikwijls: een toevallige gesprekspartner vraagt nieuwsgierig naar mijn roots en voor je het weet is het woord adoptie gevallen. Typische vragen als: ‘weet je nog iets?’, ‘wilt je ooit op zoek gaan naar je biologische moeder’ en het belerende ‘dan zal je wel dankbaar zijn zeker’, ze verraden een grote onwetendheid. Voor hen is het een vluchtige vraag waarop ik een vertwijfeld antwoord geef, maar waar diepgaande gevoelens achter schuilgaan.

En ik kan het hen amper kwalijk nemen want adoptie beheerst zelden de actualiteit en wanneer het dan toch de media haalt, gaat het meestal over de kinderwens, de lange procedures of het adoptierecht voor holebi’s. De stem van geadopteerden wordt in heel het debat zelden gehoord. Daardoor heerst ook hier het gevoel dat er meer over dan met hen gesproken wordt. Nochtans kan hun stem zeer waardevol zijn en wie weet zelfs een bijdrage leveren in het huidige debat rond integratie en assimilatie. 

Zij willen alvast graag hun stem laten gelden. Dan rest nog de vraag: willen jullie ze horen? 

Radio 1 Select