"Stem voor de as PS en N-VA betekent shutdown"

23 januari 2019
© Belga
Er komt geen confederalisme na de verkiezingen in mei als het aan ontslagnemend premier Charles Michel (MR) ligt. "Confederalisme en separatisme, dat is niet mijn keuze", zegt hij duidelijk in 'De Ochtend'.

Ontslagnemend premier Charles Michel (MR) is niet te spreken over het electoraal spel dat zich afspeelt tussen N-VA en PS in aanloop van de verkiezingen in mei. Vorige week kondigde N-VA-voorzitter Bart De Wever aan dat hij kandidaat is om Vlaams minister-president te worden na de verkiezingen. Naar eigen zeggen was dat een antwoord op de aankondiging van de PS dat ze de "herovering" willen inzetten op federaal niveau. "Ik stel de laatste weken opnieuw een vorm van theater vast, van commedia dell’arte tussen de N-VA en de PS", zegt de premier nu. "De PS is de beste electorale agent van de N-VA en de N-VA is de beste electorale agent van de PS, wat ik betreur", zegt hij vanuit Davos in Zwitserland, waar hij het Wereld Economisch Forum bijwoont.

(lees verder onder de tweet)

Dat voormalig vicepremier van N-VA Jan Jambon liet vallen dat "onbestuurbaarheid" wel eens "goed" kan zijn, omdat het tot confederalisme kan leiden, heeft de premier naar eigen zeggen gechoqueerd: "Ik ben bijzonder gechoqueerd dat sommigen de laatste dagen hebben gepleit voor een vorm van onbestuurbaarheid" zegt hij. Het is bekend dat Michel altijd een goede verstandhouding had met Jambon: "Ik vind dat bijzonder raar, en ongelooflijk", zegt de premier dan ook. 

Voor confederalisme of separatisme is hij niet te vinden: "Confederalisme en separatisme, dat is niet mijn keuze." De kiezer heeft volgens Michel nu twee keuzes: "Ofwel gaan we opnieuw voor een shutdown, met de as van de N-VA en de PS, de as van de commedia dell’arte. Ofwel gaan we voor de as van zij die beslissingen willen nemen voor een structurele hervorming", zegt hij. Die tweede keuze gaat - hoe kan het ook anders - over de MR: "We hebben bewezen dat de MR in staat is om het separatisme van de N-VA volledig te blokkeren. De PS en N-VA samen, dat is een as van de blokkering."

Beluister het interview met Charles Michel:

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'