Sterft de bordeauxwijn uit?

7 maart 2011

Een mogelijk slachtoffer van de klimaatopwarming dat wij bijzonder zouden betreuren is de Bordeauxwijn. Zeg maar de absolute topwijnen uit de Medoc. Niet dat wij ons een Lafite, Margaux, Petrus of Latour kunnen permitteren, maar het gaat om de existentie en de theoretische mogelijkheid van een treffen. Een beetje zoals met tijgers en ijsberen, of de Hippodroom van Antwerpen.

Het is niet het eerste bericht over de nefaste invloed van de klimaatverandering op de wijnmakerij, maar The Telegraph citeert wel Jean-Pascal Goutouly, Ingénieur de Recherche aan het Institut National de la Recherche Agronomique (INRA). "Volgens het meest pessimistische scenario is het klimaat in de Bordeauxstreek tegen het midden van deze eeuw ongeschikt voor de Cabernet Sauvignon en de Merlot." Dat is een periode die sommigen op ons redactie-eiland nog hopen mee te maken.

Het rijpingsproces is zeer belangrijk voor de Cabernet Sauvignon-druif, en het is net die druif die diepgang en complexiteit geeft aan die topwijnen.

Lees en beluister ook