"Sterven zonder de Mont Saint-Michel gezien te hebben, dat is onverantwoord"

19 juli 2019
Foto's: Michiel Hendryckx
Als je een kaart neemt van Frankrijk met daarop het tourparcours, dan zie je dat die Tour dit jaar de ‘linkerkant’ van Frankrijk … ‘links’ laat liggen. En omdat die kant toch ook wel wat aandacht verdient, laten we Michiel ook even de lof zingen over ‘links-Frankrijk’.

“Het Frankrijk dat uitkijkt op de Atlantische Oceaan en de Noordzee, dat is toch helemaal anders dan het mediterrane Frankrijk van de Middellandse zee. Die zee is ingesloten, dat geeft toch een ander gevoel als je ervoor staat dan de Atlantische Oceaan. Die is veel ruwer, en die kuststreek vind ik persoonlijk veel mooier.”

Michiel pikt er 2 specifieke plekken uit, om te beginnen in Bretagne. “Daar heb je de ‘finistère’, letterlijk het einde van de wereld. Dat is de punt van Bretagne die het meest in zee ligt, en dat stuk is van een onvoorstelbare schoonheid: rotsige kusten met kleine ingesloten zandstranden.

Daar heb je bijvoorbeeld Pointe Saint-Mathieu, één van m’n absolute lievelingsplekken in Frankrijk. Daar is de ruïne van een cisterciënzerklooster – typisch dat de katholieke kerk ook altijd het natuurlijk theater gebruikt heeft als overtuigingskracht. Tijdens de Franse revolutie werd dat klooster volledig verwoest. En dan plaatst men daar, ‘sans gène’, in de 19e eeuw een gigantische vuurtoren in, in die ruïne. Al die historische lagen kan je daar ter plekke aflezen, heel mooi.”

 

Bretagne - Pointe Saint-Mathieu
Bretagne - Saint Malo

Iets meer naar het noorden kiest Michiel voor een toeristische klepper: de baai van de Mont Saint-Michel. “Ik ben daar zeker al 15 keer geweest. Ook in de winter is het er fantastisch. En ook daar zie je die overtreffende trap van geloof, dat men die abdij bouwde op die ongelofelijke site om, zo dat religieuze gevoel aan te wakkeren door de omgeving.”

Al van de 19e eeuw is de ‘MSM’ een succesvolle toeristische attractie. “En chapeau, want nu hebben ze de drastische beslissing genomen om de dam die het eiland verbond met het vasteland, om die te slopen. Nu is er enkel nog een passerelle, waar het water onder kan. Die ingreep was nodig omdat de baai aan het verzanden was, de waterhuishouding was helemaal verstoord door die dam.”

“Zelfs op de koudste dag in december zijn er toeristen, maar toch veel minder. De winter vind ik dan ook de beste periode om daar te zijn. Ik zeg, sterven zonder de Mont Saint-Michel gezien te hebben, en zeker als je in België woont, dat is onverantwoord.

Mont Saint-Michel
Mont Saint-Michel
undefined

Beluister het volledige fragment:

Lees ook: