Steven Goegebeur: "Gaston was een ongelooflijk lieve, warme mens"

1 november 2016
Foute vriend Steven Goegebeur haalt herinneringen op aan Gaston Berghmans.

"Ik heb hem heel toevallig leren kennen eigenlijk, een paar dagen voor zijn 89ste verjaardag. Twee jaar geleden speelde ik mijn huidige show 'Man van de wereld' in op de A-vertellingen. Toen leerde ik daar ATV-gezichten Marc Franssen en Pascal Van Nuffel. Toen had ik het met hen over komedie en humor. Een paar dagen later komen ze mijn kleedkamer binnengewandeld en achter hen Gaston Berghmans."

"Het was natuurlijk schitterend om voor hem te kunnen spelen. Het eerste wat hij zei was: 'Manneke, ik kom voor u kijken, zie maar dat we kunnen lachen he!'. Na de show kwam hij de foyer binnen en zei hij 'Amai, nu heb ik met u hard moeten lachen.', waarop zijn vrouw zei: 'Maar ge hebt maar de helft verstaan, want ge hebt uw hoorapparaat niet op gezet."

"Een paar maanden later is hij jarig, hij wordt 89. En de familie had mij als verrassing uitgenodigd. Ik kom binnengewandeld, hij zit met zijn rug naar mij. Zijn vrouw tikt hem aan en hij draait zich om en zegt voor heel het restaurant: 'naar die jongen moet ge eens gaan kijken, dat is ne grappige gast.'. Ik voelde mij wat gegeneerd, maar het toont zo goed aan wat een lieve en warme mens Gaston was."

"Gaston was ook een komiek voor het publiek. Een selfmade man, die grappig wilde zijn voor de mensen. En dat is waar Gaston (en Leo) zich ongelooflijk in onderscheidde. Want als je aan een publiek vraagt: 'som mij enkele moppen van Geert Hoste op.', dan kan niemand dat. Van Gaston wel."