Steven Van Gucht: "Koud weer en opening hoger onderwijs factoren bij stijging coronacijfers"

14 oktober 2020
© James Arthur Gekiere (Belga)
Het koudere herfstweer en de opening van de hogescholen en universiteiten zijn factoren die bijdragen tot de stijging van het aantal COVID-19-gevallen in ons land. Dat heeft viroloog Steven Van Gucht gezegd in 'De Wereld Vandaag'.

Door het koudere weer is het gedaan met terrasjes en wandelen op de dijk en speelt ons leven zich nu veel meer binnen af. Dat vergemakkelijkt de verspreiding van het virus, dat is ook te zien bij andere virussen die de ademhalingswegen aanvallen, zo zei hij.

Er zijn wel een aantal factoren die we zelfs nog niet zo goed weten, zo zei Steven Van Gucht, zoals het effect van de temperatuur en de vochtigheid op het overleven van het virus in de lucht en de verspreiding ervan. Maar we weten wel dat dit soort virussen zich makkelijker verspreidt in de herfst en de winter dan onder zomerse omstandigheden.

Katalysator

De opening van de hogescholen en de universiteiten is ook wel een katalysator, zo denkt Van Gucht. Al die jonge mensen die samenkomen op de campussen en dan in het weekend weer naar huis gaan, dat zorgt voor heel wat mobiliteit en veel nieuwe interacties.

Niet verontrust omdat ontwikkeling vaccin door Johnson & Johnson even stilgelegd werd

Van Gucht zei verder nog dat hij niet verontrust is door het feit dat de vaccintest van Johnson & Johnson is opgeschort omdat een proefpersoon onverklaarbare medische klachten had. Het tegendeel zou hem verontrust hebben, zo zei hij, als er bij een test op 60.000 mensen geen enkel geval zou opduiken. En onafhankelijk comité onderzoekt nu of er een verband is met het vaccin en ondertussen zet men de test even ‘on hold’. Johnson & Johnson heeft daar niets in te zeggen, zo zei Van Gucht, en het toont gewoon dat men de normale procedures volgt en dat men geen bochten wil afsnijden.

Van Gucht verwacht geen nieuwe lockdown maar wel een verstrenging van de maatregelen. Dat is ook nodig om te vermijden dat binnen een maand de ziekenhuisbedden in intensieve zorg allemaal bezet zouden zijn.

Beluister het gesprek met Steven Van Gucht in 'De Wereld Vandaag':

Bron: vrtnws.be en 'De Wereld Vandaag'

Lees ook: