Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

Nieuwe Feiten

Steven Van Gucht over de jacht op katje Lee: "Het FAVV volgt alleen maar de procedure"

vr 15 mei - 10:33

Steven Van Gucht kennen we vooral als een van onze corona-experten, maar hij is ook dierenarts. Hij legde in 'Nieuwe Feiten' uit hoe het komt dat de jacht op het Peruviaanse katje Lee niet ongegrond is.
Steven Van Gucht over de jacht op katje Lee: "Het FAVV volgt alleen maar de procedure"

"Het FAVV volgt de procedure die binnen de EU is opgesteld. Daarin wordt gesteld dat wanneer een dier wordt geïmporteerd uit een risicoland en de procedure niet gevolgd wordt, zo'n dier geëuthanaseerd moet worden", zo zegt Steven Van Gucht.

Deur open

"Het dier moest drie maanden in isolatie volgens de normale procedure en het ik begrijp het FAVV dat ze daar niet kunnen van afwijken, want dan zetten ze de deur open naar veel meer van dit soort verhalen", gaat de dierenarts verder.

"Rabiës is gevaarlijk voor mens én dier, het is het meest dodelijke virus. Er is geen enkele test om aan te tonen of dat dier nu besmet is of niet en net daarom moeten we altijd utigaan van het ergste scenario, namelijk dat het dier waarschijnlijk besmet is en rabiës kan ontwikkelen. Daarom wordt die euthanasie geëist; dat is in eerste plaats om al onze huisdieren hier én de mensen hier te beschermen".

Hondsdolheid doorgeven is via mensen nogal moeilijk: "Bij de mens is het een doodlopende infectie, ze kunnen geen andere mensen besmetten", stelt Van Gucht gerust.

Verkeerd gecommuniceerd?

"Maar het dier had in Peru, het land van herkomst, moeten blijven voor een periode van drie maanden. De dierenartsen in die landen zijn niet altijd op de hoogte van de procedures die hier gelden of ze zijn niet altijd even transparant, maar de artsen daar hadden moeten zeggen dat ze het dier nie tkon meenemen. We merken helaas wel vaker dat er in die landen vaak verkeerde info wordt gecommuniceerd."

België rabiësvrij houden

"Ik heb begrip voor de emotionele reacties", zegt Van Gucht over de grote emoties die de zaak oproept. "We hebben die polemiek in het verleden nogal gehad en ik begrijp dat: het gaat om een ogenschijnlijk gezond dier, maar we kunnen niet uitsluiten dat Lee toch geen drager is. Dus we moeten uitgaan van het ergste scenario. Het heeft decennialang geduurd en enorm veel geld gekost om België rabiësvrij te maken. Sinds 2001 zijn we dat en we willen dat zo houden."

 

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet