Steven Van Gucht: "Wat mij betreft, had die algemene mondmaskerplicht er nooit moeten komen"

16 juni 2021
© Laurie Dieffembacq (Belga)
Steeds meer landen versoepelen de algemene mondmaskerplicht. Is ook in ons land het einde van het mondmasker in zicht? "Wat mij betreft, had die algemene mondmaskerplicht er nooit moeten komen" reageert Steven Van Gucht in 'De Wereld vandaag'. "Dat men die regel toch heeft ingevoerd, is wellicht omdat het een duidelijke regel is. Het maakt ook de ordehandhaving eenvoudiger. Maar heel vaak was het niet nodig, op straat of in het park bijvoorbeeld." Binnen vindt hij mondmaskers wél belangrijk.

In Frankrijk is het vanaf vrijdag niet meer verplicht om in open lucht een mondmasker te dragen, behalve op drukke plekken. Ook Nederland overweegt om de mondmaskerplicht in publieke ruimten sneller dan gepland af te schaffen.

En jawel, ook in ons land wordt de mondmaskerplicht momenteel al volop afgebouwd. Sinds 9 juni hebben heel wat Vlaamse centrumsteden de regels op het dragen van een mondmasker versoepeld. Vaak zijn mondmaskers enkel nog verplicht op drukke plaatsen, zoals markten en winkelstraten.

Ook het Brussels Gewest heeft de mondmaskerplicht in de openbare ruimtes al geschrapt op 9 juni. Ook hier: met uitzondering van drukke plaatsen waar onvoldoende afstand kan worden bewaard.

"De algemene mondmaskerplicht bestaat inderdaad op veel plaatsen niet meer", bevestigt viroloog Steven Van Gucht in 'De Wereld Vandaag'. "Er zijn nog wat uitzonderingen, meestal zijn het de burgemeesters die dat bepalen."

"Wat mij betreft, had die algemene mondmaskerplicht er nooit moeten komen. Op straat kan je meestal wel voldoende afstand houden en zijn de risico's heel beperkt. Dat men die regel toch heeft ingevoerd, is wellicht omdat het een duidelijke regel is. Het maakt ook de ordehandhaving eenvoudiger. Maar heel vaak was het niet nodig, op straat of in het park bijvoorbeeld."

Binnen en op het openbaar vervoer zullen mondmaskers nog belangrijk blijven.

Volgens Van Gucht zullen de mondmaskers in bepaalde gevallen wel nog een tijdje belangrijk blijven. "Zeker binnen. Daar zijn mondmaskers veel nuttiger dan buiten. In winkels bijvoorbeeld, het openbaar vervoer, een postkantoor..."

"Er zijn ook nog altijd veel mensen niet gevaccineerd. Of risicopatiënten die nog maar één dosis gekregen hebben en nog niet volledig beschermd zijn", zegt Van Gucht. "Naarmate de vaccinatiegraad stijgt en de epidemie in de goede richting blijft gaan, moet alles eens herbekeken worden. Maar in binnenruimtes, op het openbaar vervoer bijvoorbeeld, daar blijven mondmaskers toch wel belangrijk."

Naarmate de vaccinatiegraad stijgt en de epidemie in de goede richting blijft gaan, moet alles eens herbekeken worden.

Beluister het gesprek met Steven Van Gucht in 'De Wereld Vandaag'

Bron: vrtnws.be en 'De Wereld Vandaag'

Lees ook: