Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

ontbreekwoordenboek

De Wereld Vandaag

Steven Van Gucht: "We mogen meer en meer spreken van een stabilisatie van de besmettingscijfers"

wo 4 nov. - 7:00

De coronacijfers blijven stijgen, maar ze stijgen minder snel. Mogen we voorzichtig optimistisch zijn? We legden het voor aan Steven Van Gucht, viroloog bij Sciensano.
Danny Gys (Belga)

"We mogen meer en meer spreken van een stabilisatie van de besmettingscijfers en dat is een goed teken. Dat kan je enkel verklaren omwille van de inspanningen die de mensen de voorbije weken geleverd hebben. Zonder de aanpassing van ons gedrag zou dat zeker niet gelukt zijn, dan zouden de cijfers blijven stijgen. Voor het eerst zien we sinds begin september een lichte daling in het aantal besmettingen. Dat moet je met een korrel zout nemen omdat we ook minder testen, de teststrategie is aangepast. Als je daarmee de cijfers corrigeert kom je aan een kleine stijgging van 2,5%. Een stabilisatie van de cijfers is denk ik dus het meest juiste woord”, aldus viroloog Van Gucht.

Druk ziekenhuizen

Ook de hospitalisaties nemen stilaan af, maar de druk blijft hoog in de ziekenhuizen. “De ziekenhuisopnames stijgen nu nog altijd met 26% op weekbasis. Half oktober was dat 100% dus dat ging een pak sneller. De druk op de ziekenhuizen neemt nog altijd toe. Door die stabilisatie kunnen we wel voorzichtig voorspellen dat we de komende twee weken waarschijnlijk wel onder die maximumcapaciteit van 2000 bedden op intensieve zorgen zullen blijven. Dat is goed nieuws, maar het zullen er toch nog altijd 1700-1800 zijn dus dat is nog steeds enorm zwaar."

Het UZ in Gent liet weten dat de afdeling intensieve zorgen aan dit tempo dit weekend vol ligt, maar dat is lang niet de enige. “Ziekenhuizen in Henegouwen, Luxemburg en Luik zitten ook aan hun maximumcapaciteit”, zegt Van Gucht. “Er moet dus maximaal gewerkt worden aan de spreiding van de patiënten. Er is nog plaats, maar het vraagt een zeer grote inspanning.”

Sneltest

Ook wordt er over het gebruik van de sneltesten nog volop gediscussieerd. “Er is al min of meer een consensus dat we die beter kunnen toepassen voor mensen met symptomen. De sneltest werkt op zich goed, maar het is een beetje minder gevoelig dan die klassieke PCR test. Mensen zonder symptomen hebben ook minder virusdeeltjes in de neus en daarom gebruik je bij hen best de ‘gevoelige’ test”, zegt de viroloog.

Vaccinatiecampagne

Tussen maart en juni hoopt Van Gucht met een eerste grote vaccinatiecampagne te beginnen. “Er zijn al miljoenen vaccins besteld door de Belgische overheid. Dat is via een Europese procedure waar België op intekent. Dat is natuurlijk onder voorbehoud dat alles goed gaat."

"We weten nog altijd niet zeker of die vaccins veilig genoeg gaan zijn en goed gaan werken. Dat is natuurlijk omdat die studies nog lopende zijn en die resultaten geheim zijn. Zelfs de firma’s weten de resultaten niet. We hopen daarom de komende weken of maanden de eerste resultaten te hebben. Als die goed blijken te zijn en de firma’s genoeg vooruitgang kunnen maken in de productie ervan, dan zullen er tussen maart en juni vaccinatiecampagnes kunnen uitgerold worden. Dat zal dan in eerste instantie bij gezondheidswerkers zijn, maar ook bij de meest kwetsbare personen.”

Herbeluister hier het gesprek met Steven Van Gucht in 'De wereld vandaag':

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet