Steven Van Gucht: "We mogen tevreden zijn met de cijfers, hier had ik voor getekend"

10 februari 2021
De coronacijfers laten al een tijdje geen grote veranderingen zien. "Je ziet een lichte schommelbeweging, maar het is een soort van stabiele fase" zegt Steven Van Gucht in 'De Wereld Vandaag'. "Had je mij anderhalve maand voor de kerstvakantie dit scenario voorgelegd, ik had daar onmiddellijk voor getekend."

We zitten op een plateaufase met wat schommelingen van week tot week, wat de coronacijfers betreft. "Deze week zakken de besmettingscijfers zachtjes en gaan de ziekenhuisopnames lichtjes omhoog. Vorige week was het omgekeerd" zegt Steven Van Gucht in 'De Wereld Vandaag'.

"Dat is een soort van stabiele fase. Je kan dat beschouwen als iets negatief, maar ik denk dat we daar wel tevreden over mogen zijn. We zitten in een periode dat het virus een thuismatch speelt. Had je mij anderhalve maand voor de kerstvakantie dit scenario voorgelegd, ik had daar onmiddellijk voor getekend. De kans was reëel dat we nu in een echt stijgende fase zouden zitten, en dat is niet het geval."

"We hebben een pak maatregelen en die werken goed, wat inhoudt dat de situatie stabiel blijft tijdens de moeilijkste periode van het jaar. Normaal gezien zouden we nu in de volle piek van het griepseizoen zitten. Alles werkt tegen ons, en toch houden we de situatie stabiel, dat is een overwinning. Er circuleren varianten, maar dat wil niet zeggen dat die onvermijdelijk leiden tot een derde golf."

Beluister het gesprek met Steven Van Gucht in 'De Wereld Vandaag':

Steven Van Gucht kwam ook terug op de vaccintwijfels die door sommige bekende personen worden geuit. Daarover lees je meer in dit artikel:

Bron: vrtnws.be en 'De Wereld Vandaag'