Steven Van Gucht: "We verwachten niet meteen een uitbraak op festivals, maar het virus is nog niet weg"

10 juni 2022
© VRT
De Munt, de opera in Brussel, moet een première uitstellen, wegens corona. De coronacijfers stijgen terug, net wanneer de festivalperiode er aankomt. Dit weekend is er 'Best Kept Secret', net over de grens in Nederland. Moeten we ons zorgen maken? Viroloog Steven Van Gucht reageert in 'De Wereld Vandaag'.

"Ik denk niet dat we ons hele grote zorgen moeten maken, het is jammer om te horen dat een concert niet kan doorgaan," begingt Steven Van Gucht, "Maar al bij al denk ik dat het de komende weken wel zal meevallen." In sommige landen, en ook bij ons stijgen de besmettingscijfers wel. In Nederland vrezen ze zelfs voor een zomergolf.

"In Portugal hebben ze het al gehad, de nieuwe variant BA5 zorgde daar voor een hoger aantal ziekenhuisopnames, maar dat viel ook wel weer mee." Ondertussen is die trend ook al weer aan het keren in Portugal. "We verwachten dus niet dat de druk op de zorg vergroot zal worden. Er zal wel meer virus in omloop zijn, waardoor er hier en daar wel eens iemand besmet zal worden."

Festivals

"Die festivals worden vooral buiten georganiseerd dus dat is al veel minder riskant." De viroloog zegt wel dat er mensen ziek zullen worden, maar verwacht geen grote uitbraken. "Het toont wel aan dat het virus nog niet verdwenen is en dat we nog steeds niet in een endemishe fase zitten. Dat wil zeggen dat het nog niet gelijkaardig is aan de griep waar we in de zomer en lente geen last van hebben." 

Boosterprik

Slechts de helft van de 80-plussers gaat in op de uitnodiging voor de vierde prik. "Ik blijf wel aanraden om die prik te blijven zetten aangezien die doelgroep het hoogste risico loopt. De bescherming na een vaccin neemt bovendien ook af. Daarom zou ik wel ingaan op de uitnodiging."