Steven Vandeput: "maximale vaccinatie en waterdichte controles moeten van Pukkelpop veilig evenement maken"

13 juli 2021
Belga
Over ruim een maand start Pukkelpop. De organisatoren verwachten 66.000 festivalgangers, en daar zijn steeds meer mensen bezorgd over. Onder meer viroloog Steven Van Gucht (Sciensano) heeft al gepleit voor bijkomende maatregelen. Hasselts burgemeester Steven Vandeput (N-VA) reageerde in De Ochtend: "We doen er alles aan om met de nodige controles een veilig festival te organiseren".

"We werken heel hard samen met de organisatie van het festival om binnen het wettelijke kader alle nodige controles degelijk uit te werken en op te volgen", zegt Vandeput. Het is onze ambitie om binnen de hekkens van het festival een veilige zone te creëren waar feesten mogelijk is op een veilige manier."

"Fraude met coronapas moet bestreden worden"

De voorbije weken bleek in het buitenland dat grote evenementen nog altijd veel coronabesmettingen veroorzaken, maar volgens Vandeput is de situatie in het buitenland niet te vergelijken met die in Vlaanderen. "De vaccinatiegraad in Vlaanderen is hoger dan in het buitenland. Bovendien weten we dat er in Nederland gefraudeerd werd met de coronapas. Die achterpoortjes moeten we sluiten. Ik ga ervan uit dat we daar de komende weken in zullen slagen en dus correct zullen kunnen controleren."

"We zijn nog vijf weken voor het festival", zegt Vandeput. "We moeten stilaan geloven dat de vaccinatiecampagne succesvol kan zijn en dat we stilaan terug naar een normaal leven gaan. Ik roep dan ook iedereen op om zich te laten vaccineren."

We moeten stilaan geloven dat de vaccinatiecampagne succesvol kan zijn.

En wat als het Overlegcomité van komende vrijdag beslist om bijkomende maatregelen te nemen, of Pukkelpop zelfs af te gelasten? Vandeput: "We zullen ons uiteraard schikken naar wat daar beslist wordt, maar een afgelasting zou ik betreuren. Hoe kan ik op een lokaal niveau iedereen motiveren om zich te laten vaccineren, als ik nadien het normale leven niet kan toelaten voor wie gevaccineerd is?"

Beluister het gesprek met Steven Vandeput in De Ochtend

Lees ook: