Stevie Wonder wordt 70: "Onwaarschijnlijk wat hij allemaal kan"

13 mei 2020
© Antonio Cruz / ABR (via commons.wikimedia.org)
Het is een hele dag feest op Radio 1. Want Stevie Wonder, een van de allergrootste songschrijvers en muzikanten uit de geschiedenis, wordt 70 vandaag. Wereldwijd verkocht hij ongeveer 100 miljoen platen en er blinken 25 Grammy Awards op zijn schouw. Ilse Liebens blikte in 'De Ochtend' terug op zijn wonderlijke carrière. "Onwaarschijnlijk wat hij allemaal kan".

Stevie Wonder wordt vandaag 70 jaar en daarvan bracht hij er bijna 60 door op het podium, vertelt Ilse Liebens in 'De Ochtend'. Want op zijn 11de had hij al een contract getekend bij het Motown-label. "Iedereen gedroeg zich toen een beetje als mijn ouders" zegt Stevie Wonder zelf over die periode. The Supremes bijvoorbeeld, of Martha Reeves. 

Op zijn 11de klonk hij alvast erg zelfverzekerd:

Kleine Stevie zou uitgroeien tot een wereldster, puur op talent. "Het is onwaarschijnlijk wat Stevie Wonder allemaal kan" zegt Liebens. Hij is niet alleen een fantastische songschrijver, maar bespeelt ook veel instrumenten, en heel goed bovendien. "Er zijn ook heel veel platen waarop hij zo goed als alles heeft ingespeeld."

Perfectionist

Wonder is ook een gigantische perfectionist. Aan zijn magnum opus 'Songs in the key of life' werkte hij soms 70 uren non-stop door. "Hij zat dan in een flow, en ging maar door. Hij sliep niet, hij at niet. Als je naar die plaat luistert, snap je ook waarom: er zit zoveel gelaagdheid in en heel veel details. Het is een plaat met een artistiek hoog niveau, maar toch is het een commerciële popplaat. Het is niet vaak dat die twee hand in hand gaan, maar in dit geval absoluut wel." 

'I just called to say I love you'

Wie commercie zegt, denkt meteen aan 'I just called to say I love you'. Niet het beste Stevie Wonder-nummer ooit, lacht Liebens, maar wel zijn populairste. De muziekliefhebber pur sang zal eerder teruggrijpen naar zijn gouden periode: de periode in de jaren 70 waarin hij met een unieke sound naar buiten kwam die tussen rock en pop zat. "Hij bracht iets wat je ervoor nog niet had gehoord."

"Wat hij in de jaren 80 deed was misschien iets meer voor de hand liggend, maar zelfs die platen zijn nog altijd van een redelijk fantastisch niveau" zegt Liebens.

Wonder was ook een bron van inspiratie voor Michael Jackson, Prince, Drake, Kendrick Lamar. "Hij had dan ook dat geëngageerde wat mee in zijn platen zat."

Blind zijn als een voordeel

Dat Stevie Wonder blind was, ziet hij niet als een nadeel. "Als ik niet blind was geweest, had ik misschien niet dat fantastische gehoor gehad" zegt hij. Het zorgde ook voor heel wat hilarische momenten, hij kon er zelf hard mee lachen.

Denk maar aan dat heerlijke moment tijdens de opnames van de benefietsingle van USA for Africa: 'We are the world'. Tijdens een pauze begonnen de artiesten wat te improviseren op 'The Banana Boat Song' en Wonder zong daar: 'If you drink too much, I'll have to say. You're gonna have to be driven by me or Ray.' En die Ray was de eveneens blinde Ray Charles natuurlijk.  (Luister hieronder)

Of Stevie Wonder nu met de auto kan rijden of niet, kwam ook nog eens aan bod in het programma 'Carpool Karaoke', bij James Corden. Hij pikt bekende mensen op, en zingt samen met hen in de auto. Vooral het begin van de video is bijzonder grappig. Laten we concluderen dat je maar beter geen lift aanvaardt van Stevie Wonder.

Lees verder onder het fragment uit 'Carpool Karaoke'

Bekijk het integrale gesprek met Ilse Liebens

Lees ook