Stijn Coninx

1 augustus 2012
Baron Stijn Coninx is de regisseur van o.m de succesfilms “Hector” , “Daens”, “Koko Flanel”. Op televisie regisseerde hij “Het Peulengaleis”, “De Kavijaks” en “Anneliezen”. Coninx is een geëngageerd man. En een man met veel verhalen. Mooi meegenomen, voor twee uur radio, in Touché.

 Baron Stijn Coninx is de regisseur van o.m de succesfilms “Hector” , “Daens”, “Koko Flanel” . Op televisie regisseerde hij “Het Peulengaleis”, “De Kavijaks” en “Anneliezen”.

Coninx is een geëngageerd regisseur. Hij weigert geweldscènes te filmen als ze geen echte meerwaarde opleveren. “Ik geloof dat geweld op het witte doek of op TV invloed heeft op de samenleving. De maatschappij wordt alsmaar meer een spiegel van de film in plaats van omgekeerd. Voor mij kan dat niet”.

Stijn Coninx vindt het bovendien belangrijk om in het onderwijs een vak “beeldcultuur” te introduceren. “We leren wel over literatuur en poëzie, maar niet over beeldtaal, terwijl we er dagelijks massaal door beïnvloed worden. Mensen worden door beelden gemanipuleerd, en beseffen het niet eens.”

Coninx’ eerste kaskraker “Hector” is een feelgood, humoristische film. “Maar”, zo zegt hij zelf, “het thema was een zoektocht naar liefde. In mijn films is dat vaak de rode draad”.

Ook in Touché ? Kobe Ilsen zoekt mee.