Stof

23 april 2021
© Wikipedia
Van er in te leven wordt je huis vuil, dat is logisch. Maar van er niét in te leven wordt je huis ook vuil. Spullen op zolder verzamelen stof, ook als daar nooit iemand komt, het zolderraam dicht blijft en niks beweegt. Waar komt dat stof vandaan? En wat is dat eigenlijk, stof?

De foto bij dit artikel is goor, wij beseffen het. Ze komt van wikipedia, denk alsjeblief niet dat deze stofvlokken van onder het bed van Sven of Koen vandaan komen.

Al had dat best gekund, want niemand ontsnapt aan stof en stofvlokken in huis. Hoe goed je ook poetst, het stof komt weer.

Van waar blijft dat komen, en wat is het? Het stof in huis en het fijnstof waarover je hoort in nieuwsuitzendingen (als het niet over corona gaat), is dat hetzelfde? En die aerosolen die in de lucht hangen en waarin het virus zit (lap, nu gaat het hier ook weer over corona), is dat ook stof?

Wij weten het niet, maar morgen zit Marianne Stranger aan de Interne Keukentafel en zij weet het wel. Ze is stofdeskundige, ze werkt als expert luchtkwaliteit bij het VITO, de Vlaamse Instelling voor Technologisch Onderzoek.

Beluister het volledige gesprek :