Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

ontbreekwoordenboek

De Ochtend

"Stop met tuinen en opritten te betonneren"

vr 22 mei - 7:42

Verschillende waterlopen komen in de problemen door het aanhoudende watertekort en mede daarom geldt er sinds gisteren een oppompverbod in veel gemeenten. Maar hoe komt het dat we de voorbije jaren te kampen hebben met een watertekort?
Watertekort

Het wordt stilaan een jaarlijks fenomeen. Voor het vierde jaar op rij kijken we aan tegen een zeer droge zomer. We gaan zelfs de zomer in met het grootste neerslagtekort sinds 1901.

Buffer opbouwen

Marjolein Vanoppen is onderzoeken aan de UGent en geeft meer uitleg in 'De Ochtend': "Ons grootste probleem is dat we pas beginnen handelen naar het watertekort en de droogte als die al dreigt. Het zou beter zijn mochten we het hele jaar door rekening houden met eventuele tekorten en op die manier een buffer kunnen opbouwen", zegt ze. "Wat ook zou helpen is dat het meer af en toe zou regenen dan alleen maar in periodes", gaat Vanoppen verder.

Maar het heeft toch in maart behoorlijk wat geregend? Waarom zitten we dan nu alweer met een tekort? "Tja, maart is ook al een dikke maand geleden en sindsdien heeft het nog maar weinig geregend", vertelt Vanoppen. "De kleine voorraad die we in maart konden opbouwen, zijn we ondertussen opnieuw kwijtgespeeld door de droge periode daarna."

Anders aanleggen

Dirk Draulans  stelde in 'De Afspraak' dan weer voor om eens "weken geen water uit de kraan te laten lopen om te beseffen hoe groot het probleem is". Een goed idee?

"We kunnen naast zuinig zijn met drinkwater ook slimmer omspringen met regenwater en ervoor zorgen dat onze tuinen, voortuinen en opritten zo worden aangelegd dat het water kan indringen in de bodem", geeft Marjolein Vanoppen als tip mee. "We moeten kiezen voor minder verharden, minder beton en meer aarde, gras en plantjes", vult Vanoppen aan. Alleen op die manier kunnen de grondwaterlagen aangevuld worden.

Zwembaden het probleem?

Verschillende gebieden in en rond Overijse hebben vandaag geen of amper water uit hun kraan lopen. Volgens De Watergroep heeft dat te maken met het extreem hoge waterverbruik van gisteren, maar dat klopt volgens Vanoppen niet helemaal: "Het klopt dat de zwembaden die gevuld worden even zorgen voor een kort, accuut probleem. Maar eenmaal vol, blijven die zwembaden ook wel een tijdje gevuld. Het grootste probleem met de zwembaden is hetzelfde als tuinen en opritten betonneren: dat is een heel oppervlak dat je kwijt bent om grondwaterlagen aan te vullen."

Overheid

"Maar het is niet alleen aan alle individuen om iets aan het watertekort te doen", zegt Vanoppen. "Het is ook aan de overheid om parken en groengebieden slimmer aan te leggen zodat ook daar meer regenwater gecapteerd en opgeslagen kan worden. Op de achtergrond zijn ze daar al mee bezig: onder meer het droogtecomité is vorige week samengekomen. Maar er zijn zoveel verschillende actoren om rekening mee te houden dat zo'n actieplannen niet altijd even snel gaan", besluit ze. 

Beluister het interview uit 'De Ochtend':

Lees meer:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet