Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

ontbreekwoordenboek

De Ochtend

Stoppen preformateurs De Wever en Magnette maandag? "In 2 dagen kan er veel in de politiek", analyseert Van Cauwelaert

za 15 aug. - 7:11

"In de politiek kan er veel gebeuren in twee dagen tijd." Analist Rik Van Cauwelaert is niet zeker dat het over-en-out is voor preformateurs Bart De Wever (N-VA) en Paul Magnette (PS). Zij zullen normaal maandag hun ontslag indienen bij de koning omdat ze geen meerderheid vinden voor een federale regering. "Ik verwacht misschien nog ontwikkelingen."
Bart De Wever (N-VA) en Paul Magnette (PS bij de Koning

Een kleine maand waren de N-VA en de PS - vroeger omschreven als aartsvijanden - ondertussen samen aan de slag om een nieuwe federale regering te vormen. Omdat ze met enkel de SP.A, CD&V en CDH - de partijen die al mee aan boord zaten - nog geen meerderheid hadden, spraken De Wever en Magnette de afgelopen dagen met de liberalen én de groenen. Zij stuurden eergisteren een gemeenschappelijke verklaring de deur uit. Boodschap? Ze zijn het beu om tegen elkaar uitgespeeld te worden en ze vroegen aan De Wever en Magnette om te kiezen.

Die verklaring viel niet in goede aarde bij de twee onderhandelaars. Gisteren klonk het dan ook dat ze maandag naar de koning zullen trekken om hun opdracht terug te geven. Zij zullen zelf voorstellen om het initiatief nu bij de groenen en de liberalen te leggen.

"Die brief was inderdaad heel opmerkelijk", zegt politiek analist en De Tijd-commentator Rik Van Cauwelaert in "De ochtend".

Zoiets gebeurt niet in 24 uur tijd, dit was voorbereid. Ik heb wel het gevoel dat men vooral langs Vlaamse kant geschrokken is. Iedereen wist dat er contacten waren tussen MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez en Ecolo-covoorzitter Jean-Marc Nollet. Ik denk dat Groen en Open VLD daarin zijn meegesleurd.

Beluister het gesprek met Rik Van Cauwelaert in De ochtend:

Aan de andere kant was de aanpak van De Wever en Magnette op z'n minst gezegd ook opmerkelijk, vindt Van Cauwelaert. "Twee partijen die samen onderling een akkoord sluiten en dan aan andere partijen vragen of ze zich al dan niet aansluiten, dat is in het verleden nooit gezien. Bovendien was het akkoord tussen de PS en de N-VA enorm broos, het ging eigenlijk om wat vage beloftes langs beide kanten. Er was geen bewegingsvrijheid meer voor andere partijen om er iets aan te veranderen. Anderzijds is ook maar de vraag of het akkoord tussen de PS en de N-VA zou in stand blijven eens de échte onderhandelingen zouden starten."

"De Wever en Magnette hebben een inschattingsfout gemaakt", zegt Van Cauwelaert. "Bouchez is veel leper dan ze dachten en hij wordt gesteund door zijn partij. Hij heeft een zeer aparte manier van communiceren - wat ook opvalt bij SP.A-voorzitter Conner Rousseau - maar hij had wel door dat de N-VA in een erg moeilijke positie zat hier. Bij de eerste ontmoeting tussen de MR, de PS en de N-VA legde Bouchez alles op tafel wat de regering-Michel - gesteund door de N-VA - heeft gedaan. Voor de N-VA is het dan heel moeilijk om te zeggen dat ze daar niet aan gaan meedoen."

Maar hoe moet het nu verder? "In twee dagen (de preformateurs zullen pas maandag naar de koning gaan, red.) kan er veel gebeuren in de politiek", klinkt het. "Ik denk dat zowel de groenen als de liberalen geschrokken zijn door de reactie. Ik verwacht dus wel nog ontwikkelingen."

Áls de preformateurs hun ontslag tóch aanbieden maandag, komt volgens Van Cauwelaert paars-groen misschien weer op tafel, een regering tussen de PS, de SP.A, de MR, Open VLD, Groen en Ecolo. "Hoewel dat ook moeilijk wordt. De afstand tussen de PS en Open VLD is toch wel érg groot. Dé vraag is: wat zal er gebeuren op 17 september, wanneer de minderheidsregering van Sophie Wilmès (MR) opnieuw het vertrouwen moet vragen in het parlement. Gaat de CD&V in die regering blijven zitten?"

"Dit alles zal ons naar nieuwe verkiezingen brengen", besluit de analist, waarmee hij herhaalt wat hij al maanden zegt. "Deze situatie is niet lang meer houdbaar. Bij de bevolking is een gevaarlijke woede aan het opstapelen, zeker met de coronamaatregelen die soms toch tegenstrijdig zijn. Dan krijg je een opstoot van extremen bij de volgende verkiezingen."

Bron: vrtnws.be en De ochtend

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet