Straks een gekloonde mammoet?

5 december 2011

Wetenschappers van het mammoet museum van Jakoetië en de Japanse Kinki University (we verzinnen niets) gaan volgend jaar samenwerken met het oog op de creatie van een mammoet. U kan zich het enthousiasme aan onze redactionele eet- en vergadertafel voorstellen.

Een mammoet klonen, dat is toch een beetje de heilige graal van de genetica. En dank zij merg uit een mammoetdijbeen waarvan het DNA uitstekend bewaard bleef, staan er tussen droom en daad alsmaar minder wetten en practische bezwaren. Over vijf jaar zou het zover (kunnen) zijn.

Hoe gaat dat in de praktijk? Het DNA van de mammoet moet in cellen van een olifant worden geplaatst. Als daar embryo's van komen, dan kunnen die in de baarmoeder van een olifant ingebracht worden. Enzovoort.

Enfin, toen onze fantasie lichtjes op hol sloeg, kwam plots onze oprechte liefde voor dieren een beetje vervelend doen. Met vragen als "Is dat wel een goed idee, uitgestorven dieren weer tot leven brengen? Kunnen we daar de gevolgen wel van inschatten?" "Openen we daarmee niet de doos van Pandora?". Maar vooral, "Arm mammoetje, wat moet er van jou terecht komen?"