“Straks krijgen we de problemen rond de klimaatverandering. Die zal nog ingrijpender zijn dan deze pandemie."

15 december 2020
© Benoit Doppagne (Belga)
Nederland gaat op slot. De strenge regels gelden zeker nog tot 19 januari. Maar hoe verteren de Nederlanders zélf die nieuwe maatregelen? ‘De Wereld Vandaag’ vroeg het aan cabaretier Freek de Jonge.

Winkels dicht, scholen dicht, en ook de zwembaden, theaters en bibliotheken moeten de deuren sluiten. Dat was de harde boodschap van premier Mark Rutte.

Zelf heeft cabaretier Freek de Jonge er niet zoveel last van, vertelt hij in ‘De Wereld Vandaag’. “Bij mij gaat het goed. Ik ben natuurlijk treurig dat een hele hoop mensen zich niet kunnen ontplooien en hun gang niet kunnen gaan. Maar dat geldt niet zozeer voor mij. Ik heb genoeg te doen, en dat doe ik met veel plezier.”

Dat de winkels dichtgaan, ervaart hij zelf dan ook niet echt als een probleem. “Ik merkte vandaag al meteen dat het op straat een stuk minder druk was dan gisteren. Die koopdrift, ik verbaas me er wel eens over. Voor mensen is dat kennelijk een heel primaire behoefte.”

Maar niet iedereen bekijkt het zo nuchter als Freek de Jonge. Zo was er protest tijdens de toespraak van Mark Rutte. “Er is een soort diepe hunkering om zo snel mogelijk terug te keren naar het oude, waar we toen zoveel klachten over hadden. Dat is nu opeens het paradijs op aarde. Maar een mens is radeloos natuurlijk, omdat de toekomst onzekerder lijkt dan ooit. De mens is op zoek naar vastigheid.”

“Straks krijgen we de problemen rond de klimaatverandering” zegt hij ook. “Die zal nog ingrijpender zijn deze pandemie. Het is een beetje ‘maak je borst maar nat’.”

Straks krijgen we de problemen rond de klimaatverandering. Die zal nog ingrijpender zijn dan deze pandemie.

De Jonge vindt de crisis dan ook een mooie reden om nu eens diep na te denken over wat we nu eigenlijk met elkaar willen in dit bestaan. "Een beetje introspectie kan geen kwaad.”

Hoe hij die introspectie zelf ziet? “In de eerste plaats dat je jezelf kan vermaken. Dat je niet altijd maar de vakanties of de winkels nodig hebt. Een wandeling, een spelletje, een goed boek lezen,… Er is zoveel, laat ons genieten van alles wat er is, en niet nog meer verder vooruit willen grijpen en graaien.”

Een wandeling, een spelletje, een goed boek lezen,… Er is zoveel, laat ons genieten van alles wat er is.

Al begrijpt hij natuurlijk wel dat met mensen die nu zonder inkomsten zitten, het op een meer praktische manier bekijken. “Tegelijk kunnen we elkaar daar ook in steunen. Het moment van delen komt er misschien aan. Samen delen. Solidariteit.”

Beluister het gesprek met Freek de Jonge in 'De Wereld Vandaag':

Lees ook: