Straks zijn er misschien geen haaien meer

14 oktober 2011

Ja, dat is erg. Godsjammerlijk zelfs. En niet alleen omdat haaien abolute topdieren zijn die al bestonden voordat er dinosaurussen waren. Haaien zijn draagkrachtstrategen. Systemische dieren zeg maar, die het aantal specimen 'voortdurend dicht bij de draagkracht van het terrein houden, waarbij ze optimaal gebruik maken van voedsel en ruimte om uitsterven te voorkomen.' Klik hier voor de wiskundige formule.

Recent onderzoek toont aan dat vooral de grote haaiensoorten alarmerend achteruit gaan. Het aantal tijgerhaaien en hamerhaaien is met 90% afgenomen. En de witte haai is meer bedreigd dan de tijger. Naar schatting een derde van de soorten is met uitsterven bedreigd.

Elk jaar worden wereldwijd tot 73 miljoen haaien gedood voor hun vinnen. Gisteren stelde de Colombiaanse presidentiele adviseur voor biodiversiteit nog de moord op 2.000 haaien in de Colombiaanse Stille Oceaan aan de kaak. Ze overleden nadat illegale vissers uit Costa Rica hun vinnen hadden afgesneden. Voor een kom haaienvinnensoep wordt in bepaalde oosterse contreiën naar verluidt tot 300 dollar betaald.

Naar aanleiding van de Europese week van de haai slaan Sea Life Blankenberge, Aquatopia Antwerpen en de non-profitorganisatie Sea First Foundation de handen in elkaar. U kan daar - of hier - een petitie tekenen voor de verstrenging van het Europese haaienbeleid.

Bij Sea Life kan u dit en volgend weekend zeven verschillende bekroonde kortfilms over haaien bekijken. Elke dag vindt er ook een presentatie plaats waarbij de rol van de EU in de haaienvinnenhandel wordt toegelicht. En waarin mythen en waarheden omtrent haaien van elkaar worden gescheiden. Want als haaien mensen waren dan hadden ze Steven Spielberg al lang aangeklaagd voor reputatieschade.

Wist u bijvoorbeeld dat er jaarlijks meer mensen sterven van een kokosnoot op hun hoofd dan van een haaienbeet? En dat sommigen haaien zichzelf met contralicht onzichtbaar kunnen maken?

Lees en beluister ook

Radio 1 Select