Strijd tegen sociale fraude: al bijna 200 louche handelszaken gecontroleerd

27 juni 2018
In de strijd tegen sociale fraude zijn dit jaar al 174 van de vooropgestelde 200 gerichte controles gebeurd. Dat meldt staatssecretaris Philippe De Backer. De focus van de acties ligt op louche handelszaken in de grote steden. Bij zowat de helft van de gecontroleerde werknemers werd een inbreuk vastgesteld.

Vooral zwartwerk scoort nog altijd heel hoog. Ook de cumul met een werkloosheidsuitkering hebben we vastgesteld", aldus Philippe De Backer. "We hebben ook mensen aangetroffen die illegaal in het land zijn en we hebben zelfs een geval van mensenhandel vastgesteld."

De verschillende diensten voeren gerichte controles tegen verdachte zaken in onder meer de horeca of de bouwsector, denk aan twijfelachtige telefoonwinkeltjes of snackbars. "Die louche handelszaken zorgen echt voor verloedering in bepaalde wijken en dat kleine zelfstandigen geen kans meer krijgen", zegt de staatssecretaris.

De vooropgestelde 200 controles uit het actieplan van Philippe De Backer zijn voor dit jaar dus al bijna gehaald. "Maar het is absoluut de bedoeling om door te gaan", zegt de staatssecretaris. "De informatie zal nu ook gebruikt worden in Antwerpen in het kader van het Stroomplan, om de grote vissen achter de drugshandel harder aan te pakken."

Dat de pakkans erg laag blijft - er zijn in dit land zo'n 900.000 kmo's -, ontkent De Backer. "We gaan juist heel gericht op zoek in de grote steden, in de straten en wijken waar de problemen zich voordoen en waar iedereen ziet dat er problemen zijn. We gaan niet meer overal controleren. En die gerichte acties werpen echt hun vruchten af."

Beluister het interview met Philippe De Backer:

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'