Stroomprijzen op groothandelsmarkt momenteel uitzonderlijk hoog

7 november 2016
De stroomprijzen op de groothandelsmarkt vertonen momenteel een uitzonderlijke piek, tot meer dan 600 euro/MWh. Dat bevestigt hoogspanningsbeheerder Elia, dat benadrukt dat er geen effect is op de bevoorradingszekerheid.
De hoge prijzen op de groothandelsmarkt zijn het gevolg van verminderde nucleaire productie in België en Frankrijk, lage productie uit hernieuwbare energie én de huidige koudeprik.

Op de groothandelsmarkt stijgt de stroomprijs vandaag op het piekmoment tussen 18 en 19 uur tot 678 euro/MWh. "Uitzonderlijk", bevestigt Elia-woordvoerster Marleen Vanhecke. In Frankrijk, dat kampt met nucleaire centrales die stilliggen, gaat de prijs nog wat hoger, tot 874 euro/MWh.

De hoge prijzen zijn het resultaat van het spel tussen vraag en aanbod op de Europese elektriciteitsmarkten, waar momenteel meerdere landen op zoek zijn naar elektriciteit.

"Verhoogde alertheid" bij Elia

Een effect op de bevoorradingszekerheid is er niet, benadrukt Elia. De hoogspanningsbeheerder volgt de situatie op de voet, is extra waakzaam en werkt onder "verhoogde alertheid", klinkt het. Ook worden bijvoorbeeld geen onderhoudswerken aan het net uitgevoerd.

In geval van nood kan Elia nog altijd gebruik maken van de strategische reserves: gascentrales in Vilvoorde en Seraing die binnen enkele uren 750 MW capaciteit in het net kunnen brengen. Elia moet die momenteel nog niet aanwenden.

Deze namiddag is overleg gepland tussen Elia en minister van Energie Marie Christine Marghem (MR) over de spanningen op de elektriciteitsmarkt.