Studenten bezetten boom in bos aan Sterre in Gent waar UGent studentenhome wil bouwen

17 oktober 2021
© Jonas D'Hollander (Belga)
Actievoerders hebben een boom in een bos aan de Sterre in Gent bezet. Het bos is van de Universiteit Gent en die wil het laten kappen om er studentenkamers te bouwen. Ze belooft dat voor elke gerooide boom ergens anders een nieuwe in de plaats komt, maar de actievoerders willen dat het bos gespaard blijft. De universiteit heeft intussen een klacht ingediend tegen de studenten.

Een tiental studenten heeft vanmorgen een boom in het bos aan de Sterre in Gent bezet als teken van protest tegen de plannen van de universiteit van Gent. De universiteit wil de vierduizend vierkante meter bos laten kappen om een nieuwe studentenhome te bouwen.

Het Agentschap Natuur en Bos had eerder een negatief advies gegeven voor de boskap, maar het bestuur van de provincie Oost-Vlaanderen ging wél akkoord, dus kan de boskap toch. De actievoerders betreuren die beslissing.

Volgens de studenten die het bos bezetten, is het bos te waardevol om te kappen en om de bomen op een andere plek te compenseren. "Naast het bos ligt namelijk ook een stuk grasland dat ecologisch zeer waardevol is", zegt Nicolaas, één van de actievoerders. "We vrezen dat dat ook vernield zal worden door de machines die zullen ingezet worden als het bos gekapt wordt."

Volgens de universiteit van Gent zijn er te weinig studentenkamers in Gent waardoor de druk op de woningmarkt te groot is. Er zouden zo'n 10.000 studentenkoten te weinig zijn. De universiteit wil daarom de gronden die ze heeft, gebruiken om dat probleem op te lossen.

Gisteren protesteerde het Gentse Milieufront nog tegen de kap van een ander stuk bos op een site van de universiteit. Het Gentse Milieufront en buurtbewoners dienden bezwaarschriften in tegen de kap van het zogenoemde Heymansbos. Ook dat zou moeten wijken voor een studentenhome.

De universiteit heeft intussen een klacht ingediend tegen de studenten die de boom bezetten. Ze geeft aan dat ze niet aanvaardt dat gebouwen of terreinen het voorwerp zijn van een bezetting.

Studentenraad UGent steunt bouw van studentenhome in bos: "Grote nood aan betaalbare huisvesting"

De Gentse Studentenraad steunt de bouw van een nieuwe studentenhome van de UGent in een bos aan de Sterre in Gent. "Wij begrijpen hun beweegredenen, maar de nood aan betaalbare huisvesting primeert hier", zegt Julien Marbaix van de studentenraad. "Begin dit academiejaar stonden 500 studenten op de wachtlijst."

De UGent heeft intussen een klacht ingediend tegen de actievoerders. Ze krijgt ook steun uit een andere hoek: de studentenraad van de UGent. "Voor ons zijn er twee belangrijke aspecten in het verhaal", zegt Julien Marbaix, die als student verkozen is in de Sociale Raad van de UGent en daar ook de Gentse Studentenraad vertegenwoordigt in het dossier rond de Sterre. "Ten eerste de nood aan huisvesting, ten tweede de compensatie die de UGent voorstelt."

"Er is een groot gebrek aan betaalbare huisvesting voor studenten", zegt Marbaix. "We merken dat de laatste jaren steeds meer. De prijzen op de privémarkt stijgen heel sterk, er is een heel hoge nood aan betaalbare homes. Begin dit academiejaar stonden 500 studenten op de wachtlijst, van wie 150 internationale studenten."

"We kunnen de impact op de biodiversiteit niet ontkennen. Ons gevoel is dat de UGent voldoende compenseert", vindt Marbaix. "Ze gaat in twee gemeentes 4.000m² opnieuw bebossen, en de schietclub aan de Sterre gaan ze afbreken, de grond saneren en dan opnieuw bebossen." De compensaties komen in Lubbeek en Zottegem, niet in Gent zelf. "De Ugent heeft niet de capaciteit om zelf te bepalen waar nieuw bos kan komen en heeft dat uitbesteed aan Natuurpunt. Zij hebben gekozen voor die locaties."

Volgens Marbaix heeft de UGent voldoende gezocht naar alternatieven. "Maar de nood aan huisvesting primeert hier. Als deze home er niet komt, wordt de bouw van een nieuwe home alweer 10 tot 15 jaar uitgesteld. En dat kan niet, we zitten nu in een soort noodsituatie rond betaalbare huisvesting voor studenten."

Beluister het gesprek met Julien Marbaix in 'De Ochtend' via Radio 1 Select.

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'