"Studenten journalistiek, jullie hebben een ongelooflijke verantwoordelijkheid"

8 oktober 2015
De sociale media hebben een heel nieuwe dimensie aan communicatie gegeven. Dat beseft ook David Steegen, directeur communicatie bij RSC Anderlecht, maar al te goed. In De Bende van Annemie deed hij een oproep aan studenten journalistiek.

Half september kreeg de Egyptische voetbalster Mahmoud 'Trezeguet' Hassan (van Anderlecht) een enorme lading kritiek over zich heen nadat hij deze foto op Instagram zette.

 

De bewuste foto

Het ging over een foto van het Anderlecht-publiek, waarop alle vrouwen waren weggegomd. Dat viel niet bij iedereen in goede aarde. Onder andere Elke Sleurs (N-VA) en Darya Safai (een Belgisch-Iraanse activiste) mengden zich in de discussie.

David Steegen schrok van de impact van de foto. Hij ergert er zich vooral aan dat niet het volledige verhaal door de media wordt weergegeven. (Zo had Trezeguet een gephotoshopte foto gevonden op het net. Nadat hij op zijn "foutje" gewezen werd, heeft hij die onmiddellijk verwijderd, en zich geëxcuseerd) 

Journalisten hebben een veel grotere verantwoordelijkheid dan vroeger. Ze moeten sneller werken, de concurrentie is gigantisch. "Maar als je dit verhaal brengt, moet je álles uitleggen."

Het volledige verhaal van de foto

 

Sterker nog, vooral in Vlaanderen is er volgens Steegen een probleem: “Op ethische zaken zijn ze in Wallonië scherper dan in Vlaanderen. Daar is geen ‘zaak Trezeguet’ geweest”.

De conclusie van Steegen?

De sociale media hebben een heel nieuwe dimensie aan communicatie gegeven. Het is bovendien een wezenlijk deel van de media. Als er studenten journalistiek luisteren, dan hoop ik echt dat ze beseffen dat ze een ongelofelijk verantwoordelijkheid hebben

“Maar”, zo besluit hij ook, “Het net is het net. Wie beslist om erop te gaan, stelt zich bloot aan allerlei gevaren.”

Radio 1 Select