Studenten kleuter- en lager onderwijs helpen leerkrachten bij aanlooplessen

21 april 2020
© James Arthur Gekiere (Belga)
Studenten kleuter- en lager onderwijs van tien Vlaamse hogescholen gaan de volgende weken de leerkrachten helpen bij het lesgeven. De eerste- en tweedejaarsstudenten zullen digitale lessen helpen maken voor onderwijs op afstand. De derdejaars zullen mee in de klas staan, eenmaal de scholen weer opengaan.

We willen vooral bijspringen om de meest kwetsbare kinderen mee te begeleiden, zegt Carolien Frijns, onderzoeker Arteveldehogeschool en KU Leuven, projectleider van "Grote Kansen" in 'De Ochtend'.

"Enerzijds lopen er aantal projecten rond onderwijskansen in alle lerarenopleidingen, maar die kunnen door de coronamaatregelen niet goed georganiseerd worden. Anderzijds is er de vraag van basisscholen om thuisonderwijs en het verdere schooljaar aan te pakken. We zijn gaan kijken naar een zinvol alternatief. En dan zijn er de studenten die straks hun stage moeten afwerken. Dus hebben we de krachten gebundeld."

De studenten zullen worden ingeschakeld als een tweede leerkracht in de klas of als hulp op afstand. "De eerste pijler is team-teaching, een student die als tweede leerkracht zal meedraaien, dat kan zodra de scholen weer opengaan. De tweede pijler is het ondersteunen van een risiscoleerling op afstand, de derde is het ondersteunen van een mentor (leerkracht) op afstand, door bijvoorbeeld mee te helpen materiaal te ontwikkelen of digitaal onderwijs te organiseren."

Beluister het gesprek met Carolien Frijns in 'De Ochtend':

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'

Lees ook: