Studenten lerarenopleiding vinden moeilijker stageplek door code oranje

21 oktober 2020
© Eric Lalmand (Belga)
Studenten die een lerarenopleiding volgen, vinden steeds moeilijker een stageplek. Dat merken ze bij de VIVES-Hogeschool in West-Vlaanderen.

Er is steeds meer ongerustheid bij de scholen die als stageplek dienen. Enkele scholen hebben zelfs al stages geannuleerd. "Maar dat valt al bij al nog mee, gelukkig", aldus Noël Selis, directeur van de lerarenopleiding van de VIVES-Hogeschool.

Leraren in opleiding en stagebegeleiders zijn wel essentiële derden.

Op de site van Onderwijs Vlaanderen staat namelijk dat door de overschakeling naar code oranje in het onderwijs, scholen zelf kunnen belissen wie essentieel personeel is en wie niet. Daardoor worden studenten soms gezien als "niet-essentiële derden". Hoewel dat volgens de richtlijnen niet zo is. "We hebben bevestiging gekregen vanuit het kabinet (van de minister van Onderwijs, red.) dat het zeker de bedoeling is dat de leraren in opleiding en stagebegeleiders als essentiële derden worden gezien zodat de stages kunnen doorgaan", zegt Selis.

De kwaliteit van de opleiding moet gegarandeerd blijven, klinkt het. "Vorig jaar hebben al heel wat studenten minder op de werkvloer kunnen staan door corona. Daarom is het nu des te belangrijker dat de stages kunnen doorgaan zodat er ervaring kan worden opgedaan." Daarnaast is het lerarentekort momenteel vrij groot, klinkt het. "Daarom is het een belangrijke ambitie, zowel van de partnerscholen als van ons, om gezamenlijk te proberen die stages te laten doorgaan."

Beluister het gesprek met Noël Selis in 'De Ochtend':

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'

Lees ook: