Studentenblad Veto: "Gatz vroeg speciale behandeling. Dan proberen te scoren op kap feministen, is vernederend"

14 maart 2018
Vlaams minister van Cultuur Sven Gatz (Open VLD) stuurde gisteravond op het laatste moment zijn kat naar een politiek debat in Leuven. Hij deed dat naar eigen zeggen omdat er enkel mannen in het panel zaten. Maar volgens de hoofdredactrice van het Leuvense studentenblad Veto is er meer aan de hand.

Vijf minuten na de geplande aanvangstijd van het debat plaatste minister Gatz gisteravond het volgende op Twitter: "Ik had het zelf ook te laat in de mot, maar dit is 2018: een panel zonder vrouwen is geen echt politiek debat. Zonder mij dus. Sorry Politika." Een uur daarvoor had Gatz nog - ook al via Twitter - zijn aanwezigheid bevestigd.

"Ik was al onderweg toen ik doorhad dat er enkel mannen in het panel zaten", verklaarde Gatz aan onze redactie achteraf. "Ik heb me verontschuldigd bij de organisatoren. Maar ik had toch het gevoel dat het raar is om in 2018 enkel mannen uit te nodigen."

"Sven Gatz zet zo de vrouwelijke organisatoren in het zak"

Volgens studentenblad Veto heeft Politika - de studentenkring die het debat organiseerde - contact opgenomen met 24 vrouwen voor de samenstelling van het panel, maar kon geen van hen komen. "Natuurlijk vinden wij mannen-vrouwengelijkheid heel belangrijk. Dan is het lastig als je door externe factoren naar buiten moet komen met een volledig mannelijk panel", liet Sophie Vervynckt van Politika eerder optekenen in een artikel van Veto naar aanleiding van Vrouwendag vorige week.

"De discussie over het mannelijke panel leefde al langer", zegt hoofdredactrice van Veto, Nora Sleiderink, die het debat modereerde. "Maar Politika heeft echt wel zijn best gedaan en kan geen mirakels verrichten." Volgens haar is er meer aan de hand. "Sven Gatz deed al een tijdje moeilijk. Hij was niet blij met zijn onderwerpen en wilde meer spreektijd dan de anderen. Hij wilde op voorhand een zegje doen en vroeg dus een special treatment", zegt ze in De Ochtend.

Sleiderink vermoedt naar eigen zeggen dat de actie van Gatz eerder te maken heeft met het feit dat hij geen speciale behandeling kreeg en niet omwille van het feministische standpunt. "Hij wist al heel lang wie er aanwezig zou zijn en kon - als hij een statement wou maken - zelf een vrouw voordragen. Uiteindelijk zijn het de vrouwelijke organisatoren die hij zo in het zak heeft gezet."

Bron: vrtnws.be en "De Ochtend"

Lees ook: