Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

De Ochtend

Stuk van gletsjer breekt af in noorden van Italië: zeker 6 doden door lawine van sneeuw, ijs en rotsen

ma 4 jul. - 4:25

De Zuidelijke Alpen, in het Noorden van Italië, kampen met een extreme hitte. De hoge temperatuur aan de top van de berg Marmolada zou een oorzaak kunnen zijn waardoor gisteren een deel van de gletsjer op de berg is losgekomen en een enorme lawine veroorzaakte. Dat vertelt Jan Vanhees, berggids en alpinist in "De ochtend". Zes mensen zijn er om het leven gekomen.
Marmolada

Door de lawine van ijs, sneeuw en rotsen vielen ook minstens 8 gewonden, van wie 2 zwaargewonden. De slachtoffers zijn volgens Italiaanse media een groep van wandelaars die de berg aan het beklimmen waren. Hun nationaliteit is nog niet bekend.

Mogelijk wordt de balans nog zwaarder, want de reddingsdiensten zoeken nog naar slachtoffers. Er is sprake van verschillende vermisten. Vijf helikopters en tientallen reddingswerkers helpen bij de reddingsactie.

Beelden die de Italiaanse hulpdiensten op sociale media deelden, tonen de kracht van de lawine en de schade aan de gletsjer:

In het noorden van Italië is het al een hele tijd bijzonder droog en warm. In de voorbije dagen klom de temperatuur op de bergtop tot 10 graden. Mogelijk heeft dat een rol gespeeld bij het loskomen van het gletsjerstuk. Door de klimaatopwarming is de gletsjer al jarenlang aan het krimpen.

Jan Vanheels is berggids en alpinist en op dit moment in Italië, niet ver van de plek waar de gletsjer is afgebroken. "Het noorden van Italië heeft zeer weinig sneeuw gekregen deze winter. Dat wil zeggen dat er geen isolerende laag bovenop die gletsjer ligt die eerst gaat wegsmelten", legt hij uit in "De ochtend".

"De zon schijnt op dit moment ongenadig. Het is hier broeiend heet. De zon komt rechtstreeks op de gletsjer terecht en laat het ijs smelten. Ook de rotsen onder de gletsjer warmen op en dan kan alles veel sneller gaan schuiven. De weercondities zijn nu al zoals ze normaal pas in september zijn."

Reddingsdiensten konden vanuit een helikopter onderstaande indrukwekkende beelden maken. Daarop zie je hoe een deel van de gletsjer is afgebroken.

Een gletsjer beklimmen: nog verantwoord?

"Er zijn een hele hoop plaatsen waar we geen beklimmingen meer kunnen doen", gaat Vanhees verder. "Op sommige plaatsen zijn de gletsjers zodanig weggesmolten dat de route die je vroeger beklom niet meer beklimbaar is. Of dat het zodanig gevaarlijk geworden is omdat het bijvoorbeeld vol met puin ligt."

Toch zijn er volgens Vanhees nog altijd heel wat plaatsen in de Italiaanse Alpen waar het wel nog veilig is om aan alpinisme te doen. "De ene plaats is de andere niet. Je moet meer en meer opletten wat je waar doet. Als professional hebben wij allerlei informatiekanalen. Wanneer collega's iets tegenkomen of iets opmerkerlijk hebben gezien, delen ze die informatie. Wij zijn dus goed geïnformeerd." 

Voor de amateurklimmer ligt dat volgens Vanhees moeilijker.  Zij zouden volgens hem ook beter meer gebruikmaken van die kanalen. "Van zodra mensen zich aan alle voorzorgsmaatregelen houden en zich bij lokale autoriteiten of professionele gidsen goed informeren, zouden een heel wat dingen vermeden kunnen worden."

Terugvallen op ervaring

Zo'n extreme situatie als gisteren heeft Vanhees zelf nog niet meegemaakt. Er bestaat ook geen draaiboek voor. Volgens hem is het belangrijk om terug te vallen op ervaring.

"Ik denk dat iedere professional die hier rondloopt al wel het een en het ander heeft meegemaakt. De manier waarop je reageert is enorm belangrijk. Van zodra er een rotspartij loskomt, spat die uit elkaar. Dan is het de bedoeling dat je heel snel ergens achter kunt gaan liggen. Als je die reactie niet hebt om de lawine over u te laten komen, kan het zijn dat je er mee in zit."

Bron: vrtnws.be en De ochtend

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet