Subsidies voor muziekclubs zijn goede investering

20 december 2016
Tom Declercq wint popthesisprijs
Afgelopen week won masterstudent Tom Declercq de popthesisprijs. Hij onderzocht de economische impact van de Vlaamse muziekclubs, met dit opmerkelijke resultaat: per euro subsidie halen clubs nog eens 0,69 euro uit andere subsidies, en maar liefst 2,53 euro uit ‘de markt’.

Tom Declercq studeert cultuurmanagement aan de Universiteit van Antwerpen. Hij onderzoekt in zijn masterscriptie de economische realiteit waarin de Vlaamse muziekclubs werken. Uit de analyse van de gegevens blijkt dat per euro subsidie de Vlaamse clubs nog eens 0,69 euro uit andere subsidies halen en maar liefst 2,53 euro uit ‘de markt’. Subsidies zijn een hefboom en een goede investering.

"In tijden van besparingen wordt regelmatig de vraag gesteld wat de economische impact nu precies is van de gesubsidieerde sectoren. Nu hebben we de cijfers in handen om aan te tonen dat subsidies voor muziekclubs goede investeringen zijn," zegt Mike Naert van Het Depot in Leuven.

Subsidies zijn een motor. Ze zijn nodig om te kunnen starten en om andere middelen te kúnnen genereren

Mike Naert vindt het verder de taak van muziekclubs om ook kleine concerten te organiseren, bvb. van beginnende artiesten. Die concerten zijn niet winstgevend. Als subsidies wegvallen, zullen ook die kleine concerten wegvallen en zal het landschap verschralen.

Luister hier naar het gesprek met Tom en Mike in Wonderland.