Succesvol solliciteren? Mannen hebben best geen kinderen, vrouwen twee

4 april 2018
Mannelijke sollicitanten zonder kinderen en vrouwelijke sollicitanten met twee kinderen hebben het meeste kans om uitgenodigd te worden voor een sollicitatiegesprek. Dat blijkt uit onderzoek van de UGent en de KU Leuven.

De onderzoekers lieten in het voorjaar van 2016 bijna 1.000 fictieve sollicitaties los op de Vlaamse arbeidsmarkt. Per vacature werden telkens twee sollicitaties verstuurd. De cv's verschilden in lay-out, maar inhoudelijk waren ze grotendeels identiek, op 1 belangrijk punt na: een van de twee kandidaten had 1 of 2 kinderen.
Wat blijkt? Mannen die spontaan op hun cv vermeldden dat ze 1 of 2 kinderen hebben, kregen 18 procent minder uitnodigingen voor een gesprek, dan mannen zonder kinderen.

Volgens de onderzoekers is dat mogelijk te verklaren doordat mannen die spontaan vermelden dat ze kinderen hebben, door werkgevers worden gezien als "minder assertief, competitief, onafhankelijk en dominant". Vooral in typisch mannelijke sectoren speelt dit fenomeen.

Vrouwen met 2 kinderen worden het vaakst uitgenodigd

Ook voor vrouwen speelt het aantal kinderen een grote rol, maar op een heel andere manier dan bij mannen. Vrouwen met 1 kind kregen 22 procent minder uitnodigingen dan vrouwen zonder kinderen. Maar vooral: vrouwen met 2 kinderen worden het vaakst uitgenodigd.

"Wellicht is de reden dat werkgevers vrezen dat een (jonge) moeder met 1 kind opnieuw vlug zwanger zal worden en dus een tijdje niet zal komen werken", legt professor Stijn Baert van UGent uit. "Bij moeders met 2 kinderen is dat risico kleiner, want de kans dat je de stap naar drie kinderen zet, is in ons land niet zo groot."

Die verrassende cijfers vonden de onderzoekers ook terug in de officiële cijfers van de overheid. Daarin is te zien dat 79 procent van de vrouwen met 2 kinderen aan het werk is. Bij vrouwen zonder kinderen is dat 77,5 procent, bij vrouwen met 1 kind is dat "maar" 76,5 procent.

Reageer

  • Heb jij als ouder ondervonden dat een sollicitatie is afgesprongen omdat je kinderen hebt? Laat het ons weten: hautekiet@radio1.be.

Bron: vrtnws.be